Єврокомісія жорсткіше контролюватиме бюджетні дефіцити країн ЄС

Середа, 29 вересня 2010, 17:14

Європейська комісія схвалила в середу законодавчі пропозиції щодо зміцнення "пакту стабільності", або обов'язкових критеріїв для бюджетного дефіциту та державного боргу, країн ЄС.

Про це на прес-конференції у Брюсселі заявив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Пропозиції, які ми сьогодні висунули, є великим кроком вперед в економічному управлінні з тих пір, як ми прийняли пакт стабільності і зростання. Як тільки ці пропозиції будуть схвалені і втілені державами-членами ЄС, вони ознаменують зміну курсу в підході до економічного управління в Європейському союзі, і особливо в зоні євро", - сказав він.

Баррозу пояснив, що ідеться про розширений контроль над макроекономічною політикою країн ЄС.

Реклама:

Зокрема, передбачаються заходи більш оперативного покарання членів спільноти, які не дотримуються цих критеріїв.

Як випливає з розповсюдженого в Брюсселі тексту пропозицій, якщо раніше за відхиленням від пакту стабільності, що допускає річний дефіцит бюджету не більше 3% від ВВП і державний борг не більше 60% від ВВП, призначалася довга процедура про порушення регламенту, то, згідно з новими пропозиціям Єврокомісії, держава, чий держборг перевищує 60% ВВП, буде зобов'язана скорочувати його по 5% в рік протягом трьох років під загрозою санкцій.

Щоб санкції були більш оперативними і майже автоматичними, Єврокомісія візьме в свої руки механізм покарання. Раніше цим займалася Рада ЄС.

У разі виявлених відхилень держава-порушник зобов'яжуть депозитувати 0,2% свого ВВП, що відповідає частці цієї країни в європейських фондах.

Депозит звільняється після виправлення порушень. Але він може перетворитися на штраф, якщо зроблені Брюсселем зауваження не будуть враховані.

Санкції повинні вступати в силу автоматично, якщо протягом десяти днів Рада ЄС не скасує їх кваліфікованою більшістю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!