Митники захищають старий Кодекс

Середа, 29 вересня 2010, 15:33

Чинний Митний кодекс, введений в дію 1 січня 2004 року, є цілком сучасним інструментом регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Про це заявили в Державній митній службі, коментуючи заяви окремих публічних осіб про початок роботи над альтернативним проектом Митного кодексу, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

У митній службі підкреслюють, що Митний кодекс ще на стадії проекту успішно пройшов апробацію та експертизу у ХХІ Генеральному Директораті з питань оподаткування та митного союзу Європейської Комісії.

"У результаті проведення аналізу фахівцями Європейської Комісії була підтверджена відповідність його основних положень європейським і світовим стандартам у галузі митної справи", - наголошують у митній службі.

Реклама:

На користь досконалості кодексу, за інформацією митників, свідчить і той факт, що за неповних сім років, які пройшли з моменту введення його в дію, в нього внесено лише 17 змін.

Для порівняння: до закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" за цей же період внесено 32 зміни, до закону "Про оподаткування прибутку підприємств" - 47, до закону "Про податок на додану вартість" - 56.

Також у Держмитслужбі звертають увагу на те, що суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності вже адаптувалися до правил і порядків митного контролю та митного оформлення переміщення товарів через митний кордон України, закріплених у кодексі і відповідних підзаконних актах.

"У разі різкої комплексної і радикальної зміни цих правил підприємцям доведеться в черговий раз ламати встановлену практику ведення бізнесу, враховуючи всі його економічні та фінансові аспекти та складові, що негативно позначиться не тільки на прогнозованості і прибутковості бізнесу, і може мати негативний вплив на стабільність загальної економічної ситуації на рівні держави", - наголошують вони.

Разом з тим, Держмитслужба визнає, що на сьогодні є необхідність удосконалення окремих положень Митного кодексу.

"Чинний Кодекс потребує лише послідовного, поетапного вдосконалення, направленого на усунення окремих недоліків та прогалин, які здебільшого мають технічний характер, виявлених у процесі його практичного застосування, а також на приведення його у відповідність до законодавства Євросоюзу і міжнародно-правових документів універсального характеру, до яких Україна приєдналася від моменту вступу в силу чинного кодексу", - зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, раніше Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва повідомив про початок роботи над новим Митним кодексом.

До цього віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявляв, що після підготовки проекту Податкового кодексу уряд займеться кодифікацією митного законодавства

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: