"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В НБУ кажуть: курс гривні має серйозний запас міцності

Вівторок, 28 вересня 2010, 16:24

З другої половини лютого 2010 року надходження іноземної валюти в Україну стійко перевищують її перекази на користь нерезидентів, і це зумовлює домінування на міжбанку пропозиції валюти над попитом на неї.

Про це заявив перший заступник голови Національного банку України Сергій Арбузов у інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"З початку поточного року чиста валютна пропозиція перевищила 4,3 млрд. доларів у доларовому еквіваленті", - повідомив він.

За словами Арбузова, така ситуація надала Нацбанку можливість активізувати викуп валюти з міжбанківського ринку, що стало одним з ключових чинників зростання міжнародних резервів.

Реклама:

"Загальний обсяг придбаної центробанком валюти з початку 2010 року склав на 21 вересня майже 7,3 млрд. доларів, а обсяг міжнародних резервів з початку року виріс на 22,4%, перевищивши 32,4 млрд. доларів. Цього достатньо для фінансування майбутнього імпорту товарів та послуг протягом 5,4 місяця", - поінформував він.

За цих обставин курс гривні до долара США на валютному міжбанку зміцнився на 0,8%, до євро - на 9,6%, а на готівковому сегменті, за операціями продажу іноземної валюти, гривня зміцнилася до долара на 1,2%, до євро - на 9,9%.

Відповідно, з початку 2010 року року зміцнився і офіційний курс гривні: до долара - на 0,8%, до євро - на 9,6%.

При цьому заступник голови НБУ зазначив, що підвищення попиту на іноземну валюту, яке спостерігається нині, в основному, має сезонний характер.

"Він посилений певними негативними ринковими очікуваннями через подорожчання комунальних послуг та окремих споживчих товарів", - пояснив він.

"Проте об'єктивних підстав для дестабілізації валютного ринку сьогодні не спостерігається. У курсу гривні є серйозний запас міцності. Крім того, Нацбанк володіє широким спектром інструментів для забезпечення стабільності", - наголосив Арбузов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!