Акімова закликає фіксувати розміри бюджетної дірки

Вівторок, 28 вересня 2010, 12:55

Перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова виступає за законодавче встановлення обмежень щодо нарощування державного боргу на середньостроковий період.

Про це вона повідомила під час конференції "Україна: реформи, конкурентноздатність, інвестиції", передає агентство "Українські новини".

"Необхідно фіксувати законодавчим чином верхню межу держборгу, причому і прямого, і гарантованого", - сказала вона.

Акімова підкреслила, що за останні 2-3 роки відбулося трикратне збільшення держборгу, зокрема за рахунок різкого нарощування гарантованого державою боргу.

Реклама:

"Коли органи виконавчої влади отримують можливість без консультацій з парламентом збільшувати прямий і непрямий держборг, то це шлях у нікуди, до повного фіскального дисбалансу", - сказала вона.

Наразі, зі слів Акімової, у процесі розробки перебуває законопроект "Про регулювання державного боргу", який передбачатиме, що збільшення цього показника може здійснюватися тільки шляхом прийняття рішень парламентом.

Зараз граничний обсяг державного боргу встановлюється під час прийняття державного бюджету, водночас обмежень, що передбачають граничний рівень держборгу у відсотках від ВВП на середньостроковий період, не існує.

Як повідомлялося, на 31 липня прямий і гарантований держборг становив 362 097,3 млн. гривень (45 874,6 млн. доларів), тоді як на 30 червня він становив 340 658,8 млн. гривень (43 083,2 млн. доларів).

Міжнародний валютний фонд прогнозує збільшення державного боргу з 32-33% валового внутрішнього продукту 2009 року до 40-41% ВВП 2010 року.

Граничний обсяг державного боргу на 31 грудня 2010 року передбачений на суму 308,3 млрд. гривень, або 28,5% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: