"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні немає дефіциту картоплі

Вівторок, 28 вересня 2010, 10:04

Протягом останнього місяця все частіше звучать прогнози дефіциту картоплі і зростання цін на цю культуру до 10 гривень за кг через зниження виробництва внаслідок спеки.

Проводяться також паралелі з ринком гречки, де ситуація призвела до безпрецедентного зростання цін до 14 гривень за кг, пише газета "Дело".

Однак ситуація на картопляному ринку не дає підстав припускати, що внутрішній ринок зіткнеться з дефіцитом.

Згідно з оцінкою аграрних експертів урожай дійсно буде на 14% менше очікуваного і складе близько 17,3 млн. тонн.

Реклама:

Наприклад, голова Спілки фермерів і приватних землевласників Іван Томич спрогнозував врожай картоплі в 2010 році на рівні 10-12 млн. тонн. Середній показник врожаю картоплі в останні роки становив близько 20 млн. тонн.

Однак навіть за умови реалізації найбільш песимістичного прогнозу врожай значно перевищить потребу внутрішнього ринку.

Урожай в 17 млн. тонн в п'ять разів перевищує попит і є шостим за величиною світовим результатом з виробництва даного продукту.

"З урахуванням втрат при збиранні врожаю, на склади піде близько 14,7 млн. тонн коренеплодів. Незважаючи на масовану істерію в ЗМІ, цей урожай дозволяє кожному українцю за рік з'їсти близько 318 кг або по 850 грам щодня"- відзначають аналітики агентства "ААА".

З урахуванням споживання населенням і тваринницької галуззю, не менше третини врожаю картоплі виявиться незатребуваним, впевнені експерти.

Зараз ціна картоплі в Україну становить 4,5-5 гривень за кг. За даними моніторингу цін Мінекономіки, станом на 21 вересня середня ціна на картоплю становила 4,08 гривень за кг.

Підвищенню цін на картоплю можуть сприяти інші, не пов'язані з величиною урожаєм фактори - інфляція, зростання в ціні ПММ та добрив.

Однак прогнози браку картоплі сприяють формуванню ажіотажного попиту на цю культуру, що на руку виробникам та імпортерам.

Зараз більше 90% картоплі вирощується приватниками-невеликими господарствами.

Виробництвом займаються і аграрні холдинги, однак у незначних обсягах. Фактично, за останні роки у виробництві картоплі "засвітився" лише один великий інвестор - Індустріальна молочна компанія, підконтрольна колишньому власникові корпорації "Клуб Сиру" Олександру Петрову.

Рентабельність виробництва картоплі коливається в межах 40-50%. Посівні площі під картоплею в Україні становлять 1,45 - 1,5 млн. га.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!