"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Публічність судів коштувала державі мільйонів

Понеділок, 27 вересня 2010, 16:42

Витрати держави на створення й експлуатацію системи Єдиного державного реєстру судових рішень виявилися неадекватними результатам її роботи.

Як повідомила прес-служба Рахункової палати, у ході останнього контрольного заходу перевірено ефективність використання Державною судовою адміністрацією та держпідприємством "Інформаційні судові системи" бюджетних коштів на створення і функціонування реєстру.

За висновками колегії, протягом 2005 року - першого півріччя 2010 року на створення та функціонування реєстру та ДП "Інформаційні судові системи" неефективно та з порушеннями законодавства використано 64,8 млн. гривень бюджетних коштів.

Це призвело до недофінансування потреб судів ресурсами, необхідними для їхньої діяльності, йдеться у повідомленні.

Реклама:

"У 2009 році Державною судовою адміністрацією через ДП "Інформаційні судові системи" сплатила комерційним структурам лише 1,1 млн. гривень за право користуватися базою даних реєстру, а на 2010 рік ці витрати передбачені в сумі 11,3 млн. гривень", - зазначили у Рахунковій палаті.

Таким чином, середня вартість внесення одного судового рішення до реєстру торік становила 11,05 грн., "що є економічно невигідним для бюджету", йдеться у повідомленні.

У відомстві наголошують, що "систему Єдиного державного реєстру судових рішень фактично створено, але практично вона не завершена і має цілу низку недоліків".

"Зокрема, технічна документація не відповідає встановленим державним стандартам, не вжито належних заходів із захисту інформації, а сам реєстр має недоліки технічного характеру, які будуть унеможливлювати або значно ускладнювати роботу користувачів з його базою даних", - зазначили у Рахунковій палаті.

"Внаслідок зазначених прорахунків, а також неефективної управлінської діяльності Державною судовою адміністрацією своєчасно не організовано наповнення бази даних реєстру", - йдеться у поідомленні.

Колегія Рахункової палати наголосила, що основною причиною такого стану справ стало те, що Державна судова адміністрація здійснювала заходи зі створення реєстру поза межами Національної програми інформатизації.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!