"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Україна має вийти із чіткою позицією щодо транзиту газу

Понеділок, 27 вересня 2010, 15:31

НАК "Нафтогаз України" на вимогу "Газпрому" відмовляється транспортувати газ компанії E. On Ruhrgas до Польщі.

Як повідомляється у ЗМІ із посиланням на високопоставлене джерело в Мінпаливенерго, польська компанія PGNiG спробувала отримати без узгодження з "Газпромом" 3 млрд. кубометрів газу.

Україна не проти транспортувати цей обсяг, проте для цього необхідне узгодження з російською стороною. Поки Росія не надає дозвіл на транзит.

На думку керівника Київського міжнародного енергетичного клубу Q-Club Олександра Тодійчука, ця ситуація свідчить про те, що Україна "знову почала бути причетною до нових конфліктів і напруженостей".

Реклама:

У коментарі "Економічній правді" він пояснив, що країна свого часу отримала "великі рани після першої і другої газової війни", і зрозуміла інформаційна війна з цього питання не була проведена своєчасно.

"Україна, на жаль, не скажу що вдало з нею впоралася, і тому зараз я думаю, що має бути заява на рівні "Нафтогазу" або Мінпаливенерго із цього приводу з тим, щоб розставити всі крапки над "і" і показати, що Україна всього-навсього є елементом у ланцюжку постачань", - сказав він.

Експерт не виключає, що більш спритні інші гравці можуть скористатися ситуацією і видати її, як нові проблеми, пов'язані з Україною.

"Маються на увазі і "Газпром" і ті, хто грає в різні ігри у Європейському союзі", - уточнив він.

"На жаль, дуже часто ми своєю нечіткою позицією або запізнілою реакцією набираємось нового негативу у будь-якому конфлікті, навіть пов'язаному з нашими діями, як у цьому випадку. Тобто, треба чітко висловлювати свою позицію і чітко інформувати суспільство і в Україні, і за її межами - чому наші дії саме такі", - наголосив Тодійчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!