Центробанки Європи пішли з ринку золота, підігрівши цим його ріст

Понеділок, 27 вересня 2010, 14:17

Центробанки Європи останнє десятиліття вдавалися до яких завгодно хитрощів, окрім однієї: вони не намагалися стримувати продаж золотих запасів.

Однак у неділю стало відомо, що за останній фінансовий рік центробанки єврозони, а також банки Швеції і Швейцарії, знизили продажі на 96% - до 6,2 тонн.

Обсяг продажів золота виявився найнижчим з моменту підписання Угоди центральних банків щодо золотих запасів (CBGA) у 1999 році, передає "Дзеркало тижня".

Під час піку продажів - у 2004-2005 роках - банки продали 497 тонн золота.

Реклама:

Все це свідчить про одне: центробанки та інвестори прагнуть хеджувати ризики за допомогою золота.

У підсумку ціна на золото тільки зростає. І не тільки тому, що одне з найважливіших джерел пропозиції - центробанки Європи - практично пішло з ринку, але ще й тому, що цей відхід надав золоту серйозну психологічну підтримку.

Нагадаємо, у ході торгів на біржі NYMEX ф'ючерси на золото з поставкою в грудні 2010 року продавалися за ціною 1300,2 долара, подорожчавши майже на чотири долари.

На питання, скільки золота центробанки Європи планують продати у цьому фінансовому році, банки Швеції, Словаччини, Ірландії і Словенії заявили, що зовсім не мають наміру розлучатися зі своїми золотими запасами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!