Україна втратила мільйони через махінації з вакцинами

Понеділок, 27 вересня 2010, 10:40

"Укрвакцина" звинувачує компанії Olden Group (США) і "Інтерфарм" (Україна) у фінансових махінаціях з поставками вакцин у 2008-2009 роках.

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинився текст позовної заяви "Укрвакцини" до американської компанії Olden Group, поданий 17 вересня до суду Портленда (штат Орегон, США).

На думку позивача, Olden Group порушила американське законодавство, у кілька разів завищуючи ціни на вакцини, що поставляються в Україні.

Імовірно вона використовувала офшорні фірми для відмивання більше 60 млн. доларів бюджетних платежів через банки Латвії, США, Німеччини та України.

"Порушення були виявлені в результаті міжнародного фінансового аудиту використання бюджетних коштів у 2008-2009 роках, проведеного компанією Trout Cacheris (Вашингтон, США) за дорученням Кабміну", - пише видання.
 
Крім Olden Group, у позові також фігурують компанія Sanofi Pasteur - підрозділ фармацевтичної компанії Sanofi-Aventis Group (Франція), що займається вакцинами, - і українська компанія "Інтерфарм".

Згідно з позовом, повідомляє газета, у 2008 році "Укрвакцина" уклала контракт на покупку вакцин з компанією "Інтерфарм" як з ексклюзивним дистриб'ютором Sanofi в Україну.

При цьому "Інтерфарм" повідомив, що закуповує їх у постачальника не безпосередньо, а через дистриб'ютора Olden Group. "У 2008 році "Укрвакцина" заплатила "Інтерфарму" 22 млн. доларів для імпорту п'яти видів вакцин виробництва Sanofi", - пише видання.

"Якщо "Інтерфарм" платив Sanofi по 3 долара за дозу вакцини, у митній декларації зазначалося, що він купив їх у Sanofi по $8 за дозу", - йдеться у позовній заяві.

За припущенням "Укрвакцини", штучно завищені ціни на медпрепарати завдали держпідприємству збитки в розмірі 26 млн. доларів.

"Серед препаратів, що згадуються в позові, фігурує, зокрема, вакцина проти дифтерії, коклюшу та правця Pentaxim, застосування якої викликало широкий громадський резонанс у 2009 році", - йдеться у публікації.

Як відомо, 5 серпня 2009 року, на наступний день після щеплення двома вакцинами, у тому числі і Pentaxim, померло чотиримісячне немовля в Енергодарі (Запорізька область).

12 серпня 2009 у Волинській області помер п'ятимісячний малюк, що пройшов за два дні до смерті вакцинацію препаратом Pentaxim. 17 серпня в Донецьку померли двоє немовлят трьох і чотирьох місяців, які за кілька днів до смерті були щеплені вакциною Pentaxim.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!