Лукашенко мріє довести експорт харчів до десяти мільярдів

Субота, 25 вересня 2010, 15:03
Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що виготовлені обсяги сільгосппродукції дозволять значно збільшити її експорт, досягнувши до 2015 року продажів на зовнішніх ринках до 10 млрд. доларів.

"У найближчі роки експорт буде збільшено як мінімум удвічі, а в 2015 році ставиться завдання вийти на рівень 7-10 млрд. доларів", - заявив Лукашенко в суботу на фестивалі-ярмарку "Дожінкі-2010", повідомляє "Інтерфакс".

Білоруський президент сказав, що "сьогодні вже ні в кого язик не повернеться сказати, що гроші, що виділяються на сільське господарство, закопуються в землю".

Відзначивши, що на реалізацію програми відродження та розвитку села вже направлено близько 40 млрд. доларів, Лукашенко сказав, що результат очевидний.

"Білорусія забезпечує продуктами харчування не тільки себе, але і ряд інших країн, навіть ті, які колись вважалися житницями", - заявив Лукашенко.

Реклама:

За його словами, багато держав у нинішньому році постраждали від природних катаклізмів.

"Немає продуктів харчування ні на Сході, ні на Півдні, Європу також бог не милував", - констатував Лукашенко.

"Ми отримали стільки, щоб забезпечити не тільки себе, але й продати певні обсяги, щоб отримати валюту", - додав президент.

Зокрема, відзначив глава держави, валовий збір всіх зернових і зернобобових культур, не рахуючи кукурудзи, в загальній масі, з урахуванням приватних подвір'їв і фермерських господарств, склав 7,1 млн. тонн.

Білорусь вперше в цьому році поклала в засіки майже 600 тис. тонн пшениці.

"Більше того, ми маємо перехідний запас зерна минулого врожаю в 1,2 млн. тонн", - сказав Лукашенко.

"Словом, зможемо нагодувати себе й допомогти сусідам", - зазначив президент.

"На прохання Росії наша країна продасть їй кілька десятків тисяч тонн насіння, частину борошна і круп", - додав Лукашенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!