Фармацевтичний гігант хоче виробляти вакцини в Україні

П'ятниця, 24 вересня 2010, 18:49

Один з найбільших світових фармвиробників - французька Sanofi-Aventis - має намір розпочати виробництво вакцин в Україні.

Зокрема, підрозділ групи Sanofi Pasteur веде переговори з компанією Max-well про відкриття спільного виробництва вакцин на потужностях заводу в Борисполі, пише видання "Комерсант-Україна".

"Ми вже близько чотирьох років розглядаємо можливість виробництва вакцин в Україні, але до цих пір не могли знайти підходящу площадку", - розповіла регіональний представник Sanofi Pasteur в Україні Олена Бех.

За її словами, експерти компанії проводили технічний аудит чотирьох українських заводів, однак за технічними параметрами підійшло тільки підприємство Max-well.

Реклама:

Його потужності дозволяють забезпечити річну потребу у вакцині за календарні щепленням, з урахуванням того, що в середньому в Україні щорічно народжується близько 450 тис. дітей.

У Max-well переговори з Sanofi Pasteur не коментують. Олена Бех зазначила, що конкретних домовленостей з Max-well у компанії поки немає.

Спочатку сторони повинні розглянути комерційну сторону і форму співпраці, на що може піти близько року.

"Поки ми не визначилися, які вакцини будуть вироблятися в Україні. Можливо, почнемо з препаратів для приватних клінік", - повідомила пані Бех.

Виконавчий директор Асоціації міжнародних фармвиробників Володимир Ігнатов припускає, що спочатку в Україні Sanofi зможе здійснювати лише фінальну стадію виробництва та упаковку.

Sanofi Pasteur входить до Sanofi-Aventis Group. Займається виробництвом вакцин проти 20 типів бактеріальних і вірусних інфекцій.

У 2009 році компанія виробила 1,6 млрд. одиниць вакцин. Фінансові показники Sanofi Pasteur не розкриваються.

Чистий прибуток Sanofi-Aventis в 2009 році склав 5270 млн. євро, капіталізація на NYSE вчора за підсумками торгів - 86,5 млрд. доларів.

На українському ринку в Sanofi Pasteur не буде конкурентів серед локальних виробників.

"Ринок сезонних вакцинацій - проти грипу - почав розвиватися в останні 5-7 років. Календарні вакцинації проводяться з часів СРСР, але в Україні досі немає власних виробників таких препаратів", - говорить Володимир Ігнатов.

За його словами, обсяг ринку вакцин в Україні за підсумками 2009 року склав 15-20 млн. доларів, на календарну вакцинацію доводиться 90-95%.

Всі препарати для планових щеплень Міністерство охорони здоров'я закуповує за кордоном, відзначили в прес-службі МОЗ.

Основним конкурентом Sanofi Pasteur в сегменті держзакупівель є компанія GlaxoSmithKline, кажуть експерти.

Однак завдяки локалізації виробництва компанія зможе збільшити частку в сегменті закупівель для календарної вакцинації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!