Клюєву не терпиться побачити, як уряд підпише мирову з Vanco

Четвер, 23 вересня 2010, 17:49

Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв сподівається на підписання мирової угоди з компанією Vanco Prykerchenska Ltd. до кінця 2010 року.

"Я сподіваюся, щодо Vanco до кінця року цю угоду ми підпишемо", - сказав він на прес-конференції в Чорнобилі в четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, 8 вересня міністр охорони навколишнього природного середовища Микола Злочевський повідомив, що уряд України і компанія Vanco Prykerchenska Ltd. мають намір підписати мирову угоду до кінця вересня 2010 року.

Крім того, як зазначив міністр палива та енергетики Юрій Бойко, попередній текст документа вже готовий.

Реклама:

Угода буде на вигідних для України умовах, і вже в цьому році почнеться дослідження шельфу Чорного моря, додав міністр.

На початку липня 2010 року Vanco заявила про початок переговорного процесу з метою підписання з урядом України мирової угоди та припинення на три місяці арбітражного процесу в Стокгольмському арбітражному суді.

Уряд України 12 травня 2010 року запропонувало компанії Vanco укласти мирову угоду.

За даними першого віце-прем'єра Клюєва, уряд також має намір відновити необхідні для Vanco ліцензії, які були анульовані попереднім урядом.

У той же час, уряд, зі свого боку, за його словами, планує посилити екологічний нагляд при реалізації угоди.

Уряд у грудні 2005 року оголосив конкурс на право укладання угоди про розподіл продукції (УРП), видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки.

Переможцем конкурсу у квітні 2006 року була визнана Vanco International, 100%-а дочірня компанія Vanco Energy Company (США).

Процес узгодження проекту УРП тривав півтора року. Угода була підписана тільки 19 жовтня 2007 року.

Vanco Int. в жовтні 2007 року переуступила права та обов'язки за УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007 року.

Власниками Vanco Prykerchenska з рівним пайовою участю є Vanco International, DTEK Holdings Limited українського бізнесмена Ріната Ахметова, Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища, очолюване в той час Василем Джарти, 5 грудня 2007 року видало Vanco Prykerchenska ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу і газоконденсату в межах Прикерченської ділянки.

Пізніше уряд Юлії Тимошенко в особі голови Мінприроди Георгія Філіпчука неодноразово критикував рішення про передачу Vanco Prykerchenska прав на освоєння ділянки загальною площею майже 13 тис. кв. км.

Зокрема, Мінприроди виявило низку порушень законодавства України, допущених у ході конкурсу на право укладання УРП, у процесі видачі Vanco Prykerchenska ліцензії, а також факти порушення Vanco International деяких положень УРП.

Наказом від 25 квітня 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію, видану Vanco Prykerchenska.

Крім того, Кабмін вирішив вийти з угоди з Vanco International.

У свою чергу, Vanсo звернулася в міжнародний арбітраж, одночасно продовжуючи робити уряду України пропозиції про відновлення співпраці в рамках УРП.

Зокрема, в жовтні 2009 року компанія офіційно надала на розгляд Кабміну робочу програму і бюджет у розмірі 57 млн. доларів для реалізації першого етапу розробки Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря в 2010 році, як це і передбачено угодою.

Аналогічну програму компанія представляла і в 2008 році, але уряд Тимошенко проігнорував цю пропозицію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: