Путін хоче розвивати культуру в Арктиці, де 30% світових запасів газу

Четвер, 23 вересня 2010, 17:32

Російський прем'єр Володимир Путін вважає, що світ не повинен побоюватися силового протистояння різних країн з-за природних ресурсів Арктики.

За словами Путіна, "доводиться стикатися з різного роду футуристичними пророцтвами про прийдешню битву за Арктику", повідомляє "ЛІГАБізнесінформ".

"Ми уважно стежимо за розвитком ситуації в регіоні", - заявив прем'єр під час другого дня роботи міжнародного форуму "Арктика - територія діалогу".

Глава російського уряду відзначив, що більшість подібних страшних сценаріїв в Арктиці не мають під собою реального грунту.

Реклама:

"Вони розраховані на те, щоб посварити держави регіону, а потім спробувати поживитися на цьому, половити, як у нас кажуть, рибу в цій каламутній воді", - сказав він.

Тим не менше прем'єр визнав, що Арктика є територією, де стикаються політичні і економічні інтереси багатьох країн.

У загальних рисах цілі РФ в Арктиці Путін змалював в трьох сферах.

Зокрема, Росія має намір залучати інвестиції в регіон, піклуватися про збереження культури корінних народів Півночі і ставити на чолі кута екологію.

Як відзначають експерти, на дні Північного Льодовитого океану може залягати до 30% світових запасів газу і 13% нафти.

На розробку цих природних ресурсів в першу чергу претендує "арктична п'ятірка" країн - Росія, США, Канада, Данія і Норвегія.

Крім цих п'яти прибережних держав, доступ до багатств Арктики хочуть отримати ще понад 20 країн, у тому числі Китай.

Згідно з Конвенцією ООН з морського права, поки розвідку та експлуатацію природних ресурсів в Арктиці контролюють прибережні держави на території 370 км від берега.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!