"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Профіцит платіжного балансу становить більше п'яти мільярдів

Четвер, 23 вересня 2010, 17:25

Профіцит платіжного балансу України у січні-серпні 2010 року, за попередніми даними, становив 5,2 млрд. доларів порівняно з 10,828 млрд. доларів дефіциту за відповідний період 2009 року.

Про це повідомляє Національний банк України (НБУ), передає агентство "УНІАН".

За даними НБУ, у серпні платіжний баланс був майже урівноваженим і його профіцит становив 30 млн. доларів.

У серпні, третій місяць поспіль, погіршується стан рахунку поточних операцій, дефіцит якого становив 563 млн. доларів.

Реклама:

Така динаміка спричинена істотним зростанням дефіциту торгівлі товарами.

Чинниками погіршення товарного балансу стали певне уповільнення світової економіки на фоні проблем з державними фінансами у розвинених країнах і матеріалізація ефектів зміцнення реального курсу гривні.

З початку року РЕОК гривні зріс на 7,4%, насамперед, через посилення номінального обмінного курсу гривні щодо євро та інших валют, які девальвували щодо долара.

Додатковим чинником у серпні стали високі обсяги імпорту енергоносіїв.

За січень-серпень 2010 року поточний рахунок було сформовано з дефіцитом 562 млн. доларів порівняно з дефіцитом 1,1 млрд. доларів за відповідний період 2009 року.

Рахунок операцій з капіталом і фінансових операцій п`ятий місяць поспіль залишається профіцитним.

У серпні 2010 року він становив 593 млн. доларів і був забезпечений здебільшого збільшенням надходжень прямих іноземних інвестицій.

З початку року профіцит досяг 5,8 млрд. доларів, тоді як за 8 місяців 2009 року дефіцит становив 9,7 млрд. доларів.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у серпні становили 654 млн. доларів.

За даними НБУ, основним реципієнтом ПІІ продовжує виступати реальний сектор. У цілому з початку 2010 року чисте надходження ПІІ становило 3,1 млрд. доларів, з них в банківський сектор надійшло 24%.

Сальдо по кредитах і облігаціях у серпні було негативними на рівні 332 млн. доларів внаслідок чистих погашень зовнішніх зобов`язань приватного сектора.

У банківському секторі зберігається тенденція активного погашення накопиченої заборгованості за досить низького рівня нових залучень: негативне сальдо становило 252 млн. доларів.

Сальдо по операціях реального сектора з кредитами і облігаціями сформувалося негативним на рівні 117 млн. доларів.

У цілому за січень-серпень 2010 року сальдо по операціях з кредитами і облігаціях приватного сектора залишається негативним - на рівні 1,2 млрд. доларів, що в 5 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У Нацбанку відзначають, що отримання кредитного траншу від Міжнародного валютного фонду у розмірі 1,9 млрд. доларів, з яких 1 млрд. доларів було спрямовано на фінансування дефіциту Держбюджету, дозволило продовжити процес відновлення резервних активів.

Їх обсяг, станом на 1 вересня 2010 року становив 32,7 млрд. доларів, що забезпечує фінансування імпорту товарів і послуг протягом 5,4 місяці майбутнього періоду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!