НБУ вірить в рівновагу платіжного балансу

Четвер, 23 вересня 2010, 16:16

Україна за підсумками 2010 року, вперше за останні роки, отримає платіжний баланс, максимально близький до рівноважного.

Такий прогноз висловив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Це полегшує роботу Нацбанку і з управління ліквідністю, і з протидії інфляції", - сказав він журналістам у Києві в четвер.

"Поточний рахунок в 2010 році буде негативним, можливо, більше ніж 1 млрд. доларів. Але фінансовий рахунок буде зведений з профіцитом, який буде не менше, ніж дефіцит", - додав Литвицький.

Реклама:

За його словами, дефіцит поточного рахунку в серпні склав 563 млн. доларів, тоді як профіцит фінансового рахунку, без обліку надходження 1,9 млрд. доларів від МВФ - 654 млн. доларів.

За січень-серпень профіцит платіжного балансу склав 5,2 млрд. доларів у порівнянні з дефіцитом 10,8 млрд. доларів за аналогічний період 2009 року, уточнив керівник групи радників голови НБУ.

Литвицький нагадав, що скорочується в останні місяці профіцит поточного рахунку, у липні вперше цього року, змінився дефіцитом, який в серпні виріс.

На його думку, цей фактор має під собою економічну підоснову і його не можна інтерпретувати однозначно.

У той же час Литвицький підкреслив, що обвалу експорту немає, а його зростання в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, як і раніше, вимірюється двозначними значеннями.

І навіть сповільнити зростання експорту металів, вже у вересні знову демонструє відновлення.

"Поточний рахунок відображає той факт, що сьогодні ми споживаємо більше, ніж виробляємо, так як ВВП, як джерело покриття споживчого та інвестиційного попиту, наскільки уповільнив зростання. Але майбутні драйвери набирають силу. І якщо ми вийдемо на мегатренди зростання в 7% щорічно, то нинішня ситуацію з поточним рахунком є допустимою платою", - Литвицький.

Коментуючи ситуацію з фінансовим рахунком, Литвицький зазначив, що він має менший профіцит, ніж у попередні місяці.

Він також звернув увагу на те, що в серпні значне зростання продемонстрували прямі іноземні інвестиції.

Крім того, економічні суб'єкти більше віддають, ніж займають, що також є позитивним чинником, додав радник голови НБУ.

Говорячи про збільшення попиту на валюту з боку населення, він назвав його відображенням "накручених серпневих сплесків, чергового тестуванням Нацбанку на міцність, яке відбувається кожного року".

При цьому Литвицький підкреслив, що об'єктивні підстави для порушення стабільності на валютному ринку відсутні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!