"Народну медицину" виганяють з європейських прилавків

Четвер, 23 вересня 2010, 12:14

Трав'яні настойки, чаї з квітів та інші популярні продукти так званої "народної" медицини незабаром можуть зникнути з аптек та магазинів у Європі.

У квітні 2011 року набуде чинності нова директива Євросоюзу, яка визначає, що усі трав'яні продукти, вироблені у Європі мають класифікуватися як ліки або ж продукти харчування, передає Deutsche Welle.

Зазвичай вироби альтернативної медицини не належать до жодної з цих категорій.

Працівники галузі уже віддавна самі виступали за запровадження суворішого контролю та регуляції, але кінцевий варіант правил ЄС матиме далекосяжні наслідки для цілої індустрії, попереджає голова Італійської асоціації трав'яних досліджень у Мілані Марінелла Тровато.

Реклама:

"Багато компаній побоюються, що у майбутньому не зможуть використовувати певні трави та рослини для виробництва продуктів", - каже вона.

Наслідки можуть вилитися у банкрутство таких фірм. Адже, маленькі виробники просто будуть не в змозі покрити витрати на одержання ліцензії та супровідних документів.

Травник Марко Валуссі попереджає, що положення директиви віддають цю частину ринку в руки великих фармацевтичних концернів, а малим компаніям і продукції за оригінальними рецептами вже не залишиться місця.

"Не всі рослини є цікавими для великих компаній з економічної точки зору. Можливо вони виберуть 5-10 найпоширеніших рослин і трав, а решту залишать без уваги. Як наслідок покупці матимуть звужений вибір", - прогнозує експерт.

Фахівці-гомеопати з багаторічним стажем вважають, що умови, прописані у директиві, ще варто було б переглянути, адже навіть такі прості засоби, що мають допомагати при безсонні чи головному болю, можуть зникнути з прилавків, поступившись місцем розрекламованим сильнішим лікам, які, втім, міститимуть безліч хімічних речовин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!