Думка експерта: Навряд чи "Укртелеком" буде приватизований в 2010 році

Середа, 22 вересня 2010, 18:27 -

Сьогодні, 22 вересня, Кабінет міністрів зняв із порядку денного засідання питання передачі держпакета акцій ВАТ "Укртелеком" з управління Міністерства транспорту та зв'язку до Фонду держмайна.
 
Передати акції "Укртелекому" в управління ФДМ необхідно для підготовки компанії до приватизації.
 
За словами аналітика ІК BG Capital Олександра Паращія, питання передачі акцій було зняте тому, що, мабуть, компанія ще не готова до приватизації.
 
"Мабуть не готова компанія до приватизації. Навряд чи компанія буде приватизована в 2010 році", - сказав експерт у коментарі "Економічній правді".
 
На думку аналітика ІК, в даний момент ринкова вартість "Укртелекому" становить приблизно 11 млрд. гривень.
 
"Зараз, якщо виходити з ринкових котирувань акцій, то 100% компанії коштує 11 млрд. гривень", - сказав Паращій.
 
На питання хто може бути зацікавлений в купівлі монополіста зв'язку аналітик сказав, що "компанії, вже присутні на телекомунікаційному ринку України зацікавленні в купівлі "Укртелекому" в першу чергу. Основні претенденти - це МТС і Київстар".
 
"Для російських компаній, що вже знають ринок, цей об'єкт може бути цікавим. Для європейських - ризик більший, оскільки вони менше розуміють ринок, відповідно вони напевно не будуть готові заплатити стільки скільки росіяни, які вже присутні на ринку і розуміють синергію від об'єднання з "Укртелекомом", - продовжив Паращій.
 
"Той, хто буде купувати "Укртелеком" навряд чи буде дивитися на поточну діяльність, він буде дивитися в майбутнє, тобто скільки він зможе заробити, контролюючи цю компанію.
Відповідно, для потенційного інвестора буде важливе питання компенсації збитків "Укртелекому" від так званих універсальних послуг зв'язку, які перевищують мільярд гривень щороку", - додав експерт.
 
За словами Паращія, "якщо ці проблеми будуть повністю вирішені, то "Укртелеком" може суттєво додати до теперішньої ринкової вартості. В іншому випадку, ціна приватизації не буде суттєво відрізнятися від сьогоднішньої ціни компанії на фондовому ринку, плюс премія за контроль у розмірі до 20%".
 
Співрозмовник сказав, "що ринкова  вартість "Укртелекому" не мала би падати тому, що компанія заробляє гроші, ми бачимо, що прибутки ростуть, оскільки розвиваються нові послуги, такі як послуги широкосмугового доступу до інтернету, мобільний зв'язок".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: