"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекономіки: нафта на аукціонах продається за справедливою ціною

Вівторок, 21 вересня 2010, 11:42

Міністерство економіки переконане у справедливості ціни нафти українського видобутку, яка встановилася в ході продажу сировини на аукціонах у 2010 році після зміни системи ціноутворення.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу Мінекономіки.

"Ціна на аукціонах формується вільно в ході аукціонних торгів, тому, на думку Мінекономіки, вона є ринковою", - підкреслили у міністерстві.

У Мінекономіки також вважають, що умови відвантаження і транспортування сировини, які виставляються "Укрнафтою", не обмежують права покупців і продиктовані лише технічними можливостями компанії.

Реклама:

Як повідомлялося, на нафтових аукціонах, проведених в 2010 році, нафту скуповували переважно одні й ті ж учасники, сировина майже завжди продавалося за стартовою ціною, без будь-якої конкуренції з боку інших учасників, що зареєструвалися на торги.

За підрахунками директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, ВАТ "Укрнафта" і ДК "Укргазвидобування" в результаті реалізації в 2010 році енергоресурсів на аукціонах за заниженими цінами можуть недоотримати дохід на загальну суму 2,5 млрд. гривень.

Згідно зі ст. 3 закону "Про Державний бюджет Україні на 2010 рік", стартова ціна реалізованої на аукціонах української нафти і газового конденсату визначається на підставі митної вартості нафти, згідно з даними Держмитслужби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення біржових торгів.

При цьому в законі не прописана норма, яка вимагає або забороняє враховувати ПДВ при цих розрахунках.

У 2008-2009 роках провідні учасники ринку неодноразово заявляли про непрозорість аукціонів з продажу нафти.

На думку учасників ринку, основними зацікавленими в цій схемі були компанії, близькі до групи "Приват", з якою також пов'язують керівництво "Укрнафти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!