"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія не зробить дешевшим газ для України - експерти

Понеділок, 20 вересня 2010, 17:20

Експерти вважають малоймовірним зниження Росією ціни імпортного газу для України і відзначають, що це може бути зроблено тільки в разі істотних поступок української сторони в газовій та інших галузях економіки.

Про це вони повідомили на прес-конференції, передає агентство "Українські Новини".

Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар зазначив, що негнучка цінова політика російського "Газпрому" призвела до скорочення його частки на європейському ринку.

У зв'язку з цим російська монополія недоотримує значну частину виручки від продажу газу країнам Європи та, у свою чергу, намагається компенсувати ці втрати за рахунок ринків країн СНД, де, на відміну від країн Європейського Союзу, немає альтернативи російському газу.

Реклама:

"Україна і Білорусь є компенсуючими ринками для російського монополіста. Мета - збільшити обсяги постачання і ціну на газ." Газпром " не збирається виступати благодійником для української олігархономікі, як на це сподіваються у Києві ", - підкреслив експерт.

У зв'язку з цим, на думку Гончара, короткострокової метою "Газпрому" і Росії є збільшення виручки від реалізації газу, що йде врозріз з будь-якими ціновими преференціями для України.

Директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Володимир Саприкін у свою чергу зазначив, що основною метою політики Росії в газовій галузі є контроль над газотранспортною системою України.

"Але, виходячи із заяв російської сторони, вона не збирається йти на поступки. Це можливо тільки якщо Україна у свою чергу піде на кардинальні поступки. Ми знаємо, що сьогодні намагаються створити так зване спільне підприємство з подальшим прицілом на поглинання газової та ядерної галузей", - вважає експерт.

При цьому він підкреслив, що світовий досвід не має аналогів подібних об'єднань.

Незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут переконаний, що для зниження ціни газу українські переговорники мають пред'являти нові аргументи, наприклад, реалізуючи проекти з постачання скрапленого газу в Україну, однак вони цього не роблять.

Крім того, Нарбут наголосив на необхідності реорганізації газового ринку і "Нафтогазу" для залучення європейських інвестицій.

"Ситуацію я назвав би близькою до стагнації, тобто розмови про реформи є, а практичні дії не ведуться", - відзначив він.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров неодноразово заявляв, що Україна буде домагатися зниження формули ціни на російський газ для України.

Зараз базова ціна встановлена в розмірі 450 доларів за 1000 куб. м газу.

При цьому Азаров стверджує, що об'єднання, або, тим більше, злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" не буде.

У свою чергу деякі російські чиновники допускають зниження ціни на газ для України, але лише у разі об'єднання або навіть злиття "Нафтогазу" і "Газпрому".

У той же час заступник голови Державної Думи РФ, президент "Російського газового товариства" Валерій Язєв стверджує, що Росія не буде знижувати ціну на газ для України.

17 вересня заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв повідомив, що ціна поставок газу для України в 4 кварталі складе близько 250 доларів за тис. куб. м і в 2011 році значно не зміниться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!