"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В СОТ розберуться, чи дискримінує Вірменія український алкоголь та тютюн

Понеділок, 20 вересня 2010, 16:59

Україна в рамках СОТ ініціює розгляд з Вірменією щодо імпорту тютюнової та алкогольної продукції

Зокрема, Україна, вперше після вступу до Світової організації торгівлі, ініціювала в Органі з врегулювання суперечок створення групи експертів для врегулювання суперечки з Вірменією щодо створення останньої несприятливого режиму для імпорту української тютюнової та алкогольної продукції.

Відповідне повідомлення опубліковане на днях на веб-сайті СОТ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно із заявою України про створення групи експертів, Вірменія не відповіла на запит України про проведення консультацій, тому що спір неможливо було вирішити шляхом проведення переговорів.

Реклама:

"У випадку якщо країна відмовляється від проведення консультацій або не вступає в них, член СОТ, який зробив запит про консультації має негайно запросити створення групи експертів для врегулювання суперечки", - пояснив юрист адвокатського об'єднання "Волков Козьяков і Партнери" Андрій Заблоцький.

Крім того, він зазначив, що за результатами роботи, Група експертів виносить відповідне рішення, рекомендуючи країні, що порушила положення домовленостей в рамках СОТ, привести національне законодавство у відповідність з існуючими нормами в рамках СОТ.

Відповідно до запиту України про створення Групи експертів міститься інформація про те, що відповідно до закону "Про фіксовані платежі на тютюнову продукцію" від 24 березня 2000 року, ставка акцизу у Вірменії становить 6500 драм - 17,7 доларів за 1000 сигарет для імпортної продукції, та 4750 драм  - 12,9 доларів - для місцевої.

Крім того, Вірменія застосовує різні ставки акцизного збору на спиртні напої, захищаючи національних виробників шляхом дискримінації імпортованої продукції з України.

У сою чергу, Україна вважає, що такі дії з боку Вірменії суперечать статті III.1, III.2, III.4 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 (ГАТТ 1994), яке передбачає надання товарам, походженням з іншої країни, режиму не менш сприятливого, ніж аналогічним товарам національного виробництва.

Як повідомлялося, Україна в липні 2010 року вперше скористалася своїм правом запитати консультації в рамках СОТ і подала прохання про консультації з Вірменією в Орган з врегулювання суперечок у СОТ.

Згідно із заявою України, Вірменія застосовує так званий "фіксований податок" щодо української тютюнової продукції і створює менш сприятливий режим для українських товарів, ніж для товарів вітчизняного походження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: