Справа екс-голови Держмитниці може потрапити до суду в 2011 році

Понеділок, 20 вересня 2010, 16:24

Справу за обвинуваченням екс-голови Державної митної служби Анатолія Макаренка не встигнуть розслідувати до закінчення терміну слідства, 10 жовтня, а до суду воно потрапить тільки у наступному році.

Так вважає адвокат Макаренка Юрій Сухов,повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Терміни розслідування продовжені до 10 жовтня ... Але до 10-го нереально закінчити розслідування", - сказав Сухов в понеділок на прес-конференції в Києві.

Він підкреслив, що, зокрема, ще не отримано відповіді від російської сторони з приводу можливості допиту керівників "Газпрому" у рамках розслідування цієї справи.

Реклама:

Сухов нагадав, що до 10 жовтня продовжений і термін арешту Макаренка, і про продовження слідства до цієї дати захист офіційно дізналася з подання слідчого про продовження арешту.

Відповідаючи на запитання про те, коли справа може бути направлена до суду для розгляду по суті, Сухов сказав: "Через 3 місяці, не раніше, це 200%".

За його словами, навіть якщо слідчі дії закінчується 10 жовтня, то, враховуючи обсяги справи і кількість обвинувачених та їхніх захисників, тривалим буде і процес ознайомлення з матеріалами.

Що стосується звинувачення голови СБУ Валерія Хорошковського на адресу адвокатів, які нібито не отримали доступ до держтаємниці і не можуть знайомитися з окремими справами, яке має гриф секретності, то, за словами адвоката, це абсурд.

"У нас до цих пір немає офіційної інформації та офіційного рішення про те, що справі присвоєно гриф "таємно",- сказав Сухов.

"Твердження про таємності цієї справи далеко не відповідає тим обставинам, які є у справі" - сказав адвокат.

У свою чергу ще один адвокат Макаренка Євген Солодко підкреслив, що захисту не було надано жодного офіційного документа з приводу необхідності отримання доступу до держтаємниці.

Наступне судове засідання щодо оскарження постанови з затримання Макаренка, за словами Солодко, відбудеться 24 вересня і захист наполягає на присутності обвинуваченого в суді.

Як повідомлялося, Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд. куб. м газу.

Глава СБУ Валерій Хорошковський повідомив про відкриття справи за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.

В даний час у даній справі заарештовано перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігора Діденко, екс-голова Державної митної служби Анатолія Макаренка та заступник начальника Енергетичної регіональної митниці України Тараса Шепітько, а також на території Росії затримано колишнього заступника головного бухгалтера НАК "Нафтогаз України" Марію Кушнір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: