"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні пророкують "газові" проблеми з Росією до кінця року

Понеділок, 20 вересня 2010, 14:39

Експерти з енергетичних питань вважають невигідним для України створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" і не виключають загострення ситуації в газовій сфері до кінця року.

Про це ішлося у понеділок на прес-конференції, присвяченій ситуації на енергетичному ринку України, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін відзначив, що Україна в ході переговорів з Російською Федерацією щодо зниження ціни на природний газ зможе домогтися для себе знижки виключно погодившись на створення пропонованого росіянами спільного підприємства.

"Але світовий досвід розвитку ПЕК не має таких аналогів. Це щось штучне і це крок назад в СРСР. Ці проекти, безумовно, є невигідними українській стороні. Сьогодні вона всіляко упирається, незважаючи на те, що хоче отримати знижку на газ", - заявив він.

Реклама:

У свою чергу, директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар не виключає в контексті переговорів про створення СП загострення ситуації в енергетичному секторі між Україною і Росією.

"В кінці року я не виключаю сценарію загострення ситуації в цій сфері і, продовжуючи тему міждержавного рейдерства, сценарію можливої газової війни, своєрідного "примусу до створення спільного підприємства". Привід для цього знайти буде неважко, враховуючи багатошаровий рівень домовленостей між державами - як на папері, так і неофіційних", - сказав Гончар.

Як повідомлялося, раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що співпраця російського газового монополіста з НАК "Нафтогаз України" має обов'язково закінчитися злиттям цих двох компаній.

У свою чергу, Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що злиття НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" не буде.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!