Банкіри виступили проти податкової "біблії"

Понеділок, 20 вересня 2010, 11:10 -

Із прийняттям окремих норм Податкового кодексу кредитування реального сектора економіки України буде істотно ускладнене.

Про це заявили члени Асоціації "Український кредитно-банківський союз" під час розширеного засідання уряду, присвяченого обговоренню проекту Кодексу, повідомляє прес-служба УКБС.

Представник УКБС звернув увагу уряду, що Кодекс містить "дискримінаційні по відношенню до банків" норми, які передбачають підвищені санкції за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності.

Про цьому штрафи є у 10 разів більшими, ніж для інших платників податків.

Реклама:

В УКБС відзначають, що на сьогодні банки є найбільш прозорими і дисциплінованими платниками податків, які щодня звітують перед НБУ і подають баланс, а також щодекадно надають статистику і звітність Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Щодо пропозиції Кодексу про оподаткування доходів фізичних осіб від депозитів УКБС, в цілому, не заперечує необхідності оподаткування пасивних доходів.

Одночасно виступає проти персоніфікації цього процесу, оскільки вважає неприпустимим розкриття банком інформації про вкладника і нарахованих йому сум відсотків.

"Таким чином не тільки розкривається банківська таємниця, але і порушуються конституційні права громадян, якими гарантується захист персональної інформації", - говорять в асоціації.

"Крім того, з огляду на кількість вкладників банків (а це десятки мільйонів громадян), такий підхід зажадає розробки нового програмного забезпечення і призведе до істотного збільшення витрат банківської системи і відповідного зменшення надходжень до Держбюджету", - наголошують в УКБС.

Щодо запропонованого в Кодексі зміненого порядку віднесення заборгованості на валові витрати представник УКБС зазначив, що діюча норма дозволяє віднести на валові витрати заборгованість з моменту звернення до суду.

"А Кодекс встановлює правило, коли заборгованість можна буде віднести до валових витрат лише після винесення рішення суду. Таким чином, держава заохочує недобросовісних боржників", - говорять в УКБС.

Що стосується адміністрування, то експерти УКБС відзначили необхідність зміни норм Кодексу, які удвічі збільшують терміни проведення податкових перевірок (документальних виїзних позапланових) і розширюють підстави для їх проведення за рішенням керівника податкового органу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: