"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров судитиметься з американцями через ліки Тимошенко. Оновлено

Понеділок, 20 вересня 2010, 10:38

Кабінет міністрів 17 вересня подав позов до суду проти американської компанії Olden Group, LLC, яка, як стверджується, була частиною міжнародної змови, пов'язаної з продажем шахрайської вакцини та інших лікарських препаратів.

Позов поданий до федерального суду в Портленді (Орегон, США), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу юркомпанії Trout Cacheris, PLLC.

"Це перший судовий позов, поданий в рамках всеосяжного розслідування щодо боротьби із корупцією, розпочатого за розпорядженням Кабінету міністрів в травні 2010 року", - говориться у повідомленні.

Позов поданий в рамках розслідування діяльності державного підприємства "Укрвакцина", яке відповідає за закупівлю і зберігання лікарських засобів і предметів медичного призначення для Міністерства охорони здоров'я.

Реклама:

Він направлений у рамках Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO).

У позові стверджується, що з 2008 по 2009 рік Olden Group, яка належить офшорним компаніям з Белізу і розташованого в південній частині Тихого океану острова Ніуе, зіграла ключову роль у змові з метою незаконного завищення ціни мільйонів доз вакцини, яка закуповується для української системи охорони здоров'я.

Згідно з позовом, Olden Group та інші учасники змови використовували офшорні підставні фірми для відмивання грошових надходжень від схеми через банки в Латвії, США та інших країн.

Через схему, як передбачається, за кілька років проведено понад 50 млн. платежів "Укрвакцини" і Кабінету міністрів.

"Керівництво в Києві має намір викрити корупцію, неважливо, куди може привести її слід. Цей випадок - лише перша публічна акція, зроблена за межами України як результат великого антикорупційного розслідування уряду, але, швидше за все, не остання", - наводиться в прес-релізі коментар адвоката Akin Gump Strauss Hauer and Feld Марка Макдугалла.

На думку Плато Кечеріса з Trout Cacheris, подаючи позов до американського суду, уряд України вважає, що в цій юрисдикції справа в ньому буде розслідувана прозоро і забезпечить кращі перспективи для повернення коштів.

Як повідомлялося, 2010 року Кабінет міністрів уклав угоду з Trout Cacheris, PLLC (Вашингтон, США) про оцінку фінансово-економічної діяльності органів влади за період з 2008 року по перший квартал 2010 року, коли уряд очолювала Юлія Тимошенко.

Trout Cacheris залучила до аудиту відоме в світі агентство розслідувань Kroll, Inc. і міжнародну юридичну фірму Akin Gump Strauss Hauer & Feld, LLP.

ДП "Укрвакцина" створене в 1993 році для забезпечення імунобіологічними препаратами лікувально-профілактичних, санітарно-епідеміологічних, науково-дослідницьких установ системи Міністерства охорони здоров'я.

У вересні 2009 року уряд Тимошенко дозволив "Укрвакцині" залучити кредит під державні гарантії на суму до 800 млн. євро для реалізації інвестиційного проекту з проектування та будівництва лікувально-профілактичних установ, фельдшерсько-акушерських пунктів і сільських амбулаторій та оснащення їх медичним та іншим обладнанням.

Передбачалося, що постачальниками виступлять маловідомі канадська Pacific New Technologies corp. і Midwest New Technologies, Inc. зі США.

Партія регіонів, яка в той момент була в опозиції, а з березня 2010 року стала провідною силою в новій українській владі, восени 2009 року звинувачувала уряд Тимошенко в непрозорості таких закупівель, підозрюючи наявність у них корупції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: