"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна хоче продати всю свою "парникову" квоту

Понеділок, 20 вересня 2010, 09:20

Світовий банк (СБ) має намір придбати в України, Польщі та Росії квоти на викиди парникових газів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на аналітичну компанію Point Carbon.

Можливість покупки частини госквот цих країн СБ почав вивчати після проведення в травні першої угоди з придбання у Чехії 2 млн. одиниць установленої кількості (1 ОУК відповідає 1 т СО2).

Банк почав переговори з українською стороною і має намір на початку 2011 року підписати угоду про продаж ОУК.

Реклама:

Кінцевими покупцями українських вуглецевих квот, імовірно, стануть Данія, Іспанія та Італія.

В українському офісі СБ і в Нацагентстві екологічних інвестицій не змогли повідомити подробиці переговорів.

Співрозмовник видання, близький до переговорного процесу, розповів, що українська сторона запропонувала СБ викупити весь обсяг вільної держквоти - 460 млн. ОУК.

"Уряд готовий продати банку всі наявні в обороті одиниці, до того ж за високою ціною - 9-10 євро за ОУК. У Світовому банку нам повідомили, що готові придбати великий обсяг за ціною 7,5-8,3 євро за ОУК", - сказав співрозмовник видання.

"Однак для початку банк має намір викупити 2-3 млн. ОУК, щоб оцінити, наскільки українські одиниці будуть користуватися попитом у європейських покупців, і переконатися в тому, що Україна зможе виконати зобов'язання за проектом", - додав він.

Водночас, опитані виданням експерти упевнені, що продати весь обсяг держквоти до 2012 року Україні вдасться тільки з великим дисконтом.

За даними Національного електронного реєстру антропогенних викидів та абсорбції парникових газів, на 13 вересня в Україні введено в обіг 460,4 млн. ОУК від обсягу всієї квоти, яка складає 920 млн. ОУК.

Резерв на весь період дії Кіотського протоколу складає 2,14 млрд. ОУК.

Україна перерахувала на рахунки інших країн 71,9 млн. одиниць: Японії - 44,2 млн. ОУК, Іспанії - 3,2 млн. ОУК, Швейцарії - 19,7 млн. ОУК, 4,8 млн. одиниць склали ранні кредити (скорочення емісії, досягнуте до 2008 року).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: