"Газпром" не боїться сланцевого і зрідженого газу

Четвер, 2 вересня 2010, 15:30

"Газпром" відзначає посилення позицій зрідженого природного газу (ЗПГ) у Великобританії та Італії - першому і третьому за обсягом газових ринках Європи.

Тим не менше, концерн називає завищеною оцінку впливу сланцевого газу і СПГ на свої експортні ринки, повідомляє агентство "Інтерфакс".

Раніше "Газпром" визнав, що в II кварталі 2010 року його об'єми експорту в Італію впали на 70%, в Туреччину - на 25%, а в Великобританію - на 11%.

В той же час, "Газпром" говорить, що ЗПГ - це не конкурент трубопровідному газу з Росії, Центральної Азії і Африки, а заміна зменшення видобутку в Північному морі.

Реклама:

СПГ надходить до Європи переважно за довгостроковими контрактами і не надає значного тиску на ринок.

Постачання СПГ до Європи в цьому році залишаються приблизно на рівні 2009 року, за винятком Великобританії та Італії.

Російський концерн скептично оцінює майбутнє сланцевого газу в Європі, оцінюючи собівартість його видобутку в Європі вище, ніж у США через дорожнечу буріння.

Прогноз середньої контрактної ціни поставок російського газу до Європи становить 308 доларів за тисячу кубометрів, що на 2% вище, ніж у 2009 році.

У 2010 році на ринку континентальної Європи збережеться розрив між цінами довгострокових контрактів і спотом, а до 2012 року очікується досягнення їхньої рівноваги.

Як повідомлялося, компанія Royal Dutch Shell має інтерес до розробки покладів сланцевого газу в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!