Нацбанк наглядатиме за платіжними системами

П'ятниця, 17 вересня 2010, 20:01

Національний банк України затвердив концепцію упровадження нагляду за платіжними системами та системами розрахунків, які функціонують в країні.

Про це ідеться у постанові НБУ №426 від 15 вересня, оприлюдненій на веб-сайті Нацбанку.

"Метою нагляду (оверсайта) за платіжними системами є надійність і ефективність платіжних систем у забезпеченні переказу коштів і розрахунків за фінансовими інструментами. Для досягнення цієї мети Нацбанк повинен встановити вимоги, яким повинні відповідати платіжні системи", - зазначається у документі.

Згідно з ним, у разі невідповідності платіжної системи встановленим вимогам Нацбанк має намір ініціювати зміни в діяльності такого оператора.

Реклама:

У зв'язку з цим НБУ залишає за собою право, зокрема, здійснювати перевірки операторів ринку, накладати штрафи на керівництво платіжної системи, її членів та учасників, обмежувати або припиняти здійснення окремих видів операцій з високим рівнем ризику, а також скасовувати узгодження правил платіжної системи в разі виявлення фактів невідповідності її роботи встановленим вимогам.

"Через окремі платіжні системи проходять значні грошові потоки, тому порушення у роботі цих систем, невиконання одним або декількома членами, учасниками платіжної системи своїх зобов'язань можуть призвести до системного ризику, негативно вплинути на стабільність фінансової системи, підірвати довіру суспільства до грошей", - аргументується у документі введення нагляду.

У постанові також вказується, що "протягом останніх років на вітчизняному ринку спостерігається активний розвиток міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами, кількість яких перевищила 30".

При цьому членами та учасниками міжнародних платіжних систем є переважна більшість українських банків, окремі небанківські фінансові установи.

Кількість і суми транскордонних та внутрішньодержавних операцій, які здійснюються з використанням міжнародних платіжних систем в Україні, щороку збільшуються, зазначають в НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!