Уряд скористався російським кредитом на 60%

П'ятниця, 17 вересня 2010, 17:57

Кабінет міністрів використовував 1,2 млрд. доларів із двомільярдного короткострокового бридж-кредиту російського ВТБ банку, залученого на початку червня 2010 року.

Про це заявив міністр фінансів Федір Ярошенко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Взяли кредит 2 млрд. доларів, він дав нам серйозні ресурси. 1,2 млрд. доларів використовували, решта - на рахунку", - сказав він.

Відповідаючи на питання про подальшу долю цього кредиту у зв'язку із залученням 2 млрд. доларів за рахунок розміщення єврооблігацій, Ярошенко зазначив, що це питання ще вимагає додаткового аналізу.

Реклама:

"Ми багато разів говорили, що уряд працює над різними інструментами щодо забезпечення стабільного розвитку нашої держави. Ми повинні мати ресурси, які повинні дозволити державі виконувати свої функції. Тому порахуємо", - сказав він, припускаючи зацікавленість української сторони у частковій пролонгації кредиту ВТБ.

Міністр фінансів підкреслив, що нині уряд має достатньо коштів для повного фінансування всіх запланованих видатків бюджету.

Як повідомлялося, Україна на початку червня отримала від ВТБ 2 млрд. доларів у якості бридж-кредиту перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого траншу кредиту МВФ.

Умови залучення цього короткострокового фінансування офіційно не розголошувалися. За даними джерел, він залучений на півроку під 6,7% річних.

Передбачалося, що обсяг випуску 10-річних євробондів складе також 2 млрд. доларів. Однак після проведення road show в першій половині липня український Мінфін повідомив, що вирішив не розміщувати євробонди, враховуючи існуючі джерела фінансування і стан ліквідності.

Розміщення пройшло лише в середині вересня: Україна продала 5-річні єврооблігації на 0,5 млрд. доларів під 6,875% річних і 10-річні єврооблігації на 1,5 млрд. доларів під 7,75% річних.

Процентний дохід за ними буде виплачуватися раз у півроку - 23 березня і 23 вересня.

Крім того, МВФ наприкінці липня вирішив відновити кредитне співробітництво з Україною за новою програмою stand by на 10 млрд. SDR, або 15,35 млрд. доларів за поточним курсом, у кінці липня.

Київ уже отримав перший транш у розмірі 1,25 млрд. SDR.

У випадку успішного моніторингу програми за підсумками третього кварталу, Фонд виділить Україні наприкінці листопада ще 1 млрд. SDR.

МВФ у серпні повідомив, що уряд України планує в четвертому кварталі 2010 року погасити бридж-кредит ВТБ після того, як у третьому кварталі розмістить єврооблігації на 1,3 млрд. доларів і отримає 0,15 млрд. доларів від ЄС і 0,3 млрд. доларів від ЄБРР.

У четвертому кварталі очікується також надходження 0,5 млрд. доларів від Світового банку і 0,3 млрд. доларів від ЄС.

Крім того, в третьому і четвертому кварталах Київ розраховує отримати ще по 0,1 млрд. доларів іншого проектного фінансування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!