Думка експерта: Осіннього зростання цін очікували абсолютно всі

П'ятниця, 17 вересня 2010, 17:12

Вчора, 16 вересня, в уряді визнали, що в кінці 2010 року відбудеться прискорення споживчої інфляції.

Відзначимо, в січні-серпні ціни зросли на 4,3%. Враховуючи, що у вересні Мінекономіки очікує інфляцію в 1,2%, в останній квартал року ціни можуть щомісяця набирати у вазі по 2%.  

В коментарі "Економічній правді" макроекономіст ІК "Арт Капітал" Олег Іванець висловив думку, що осіннє зростання цін очікували абсолютно всі.

"Те, що восени в Україні буде відчутне зростання цін, очікували абсолютно всі - занадто багато об'єктивних факторів для цього: сезонність, адміністративне підвищення цін на газ для населення, невисокий врожай зернових в Україні та значні проблеми з зерновими у світі", - сказав макроекономіст.

Реклама:

"Крім того, - продовжив співрозмовник, - за перші 7 місяців 2010 року в Україні інфляція була мінімальною, залишивши, таким чином, простір для зростання в останні 4 місяці року - навіть зростання у 5% за вересень-врудень 2010 буде вважатися позитивним результатом".

За словами Іванця, нажаль, ситуація на ринку продовольчих товарів складається таким чином, що зростання цін відбувається на 15-20%, а з деяких товарів і більше.

Експерт вважає, що основний поштовх росту цін задало зерно, світові ціни на яке суттєво збільшилися через неврожай у багатьох країнах.

"Незважаючи на те, що в Україні зібрали хороший врожай, хоч і менший, ніж в 2009 році, зростання світових цін все одно зумовлює відповідне, хоч і менше, зростання внутрішніх цін", - підкреслив співрозмовник.

На його думку, основний поштовх зростанню цін на продовольчі товари та інфляції загалом, дає "повільна" та вкрай неефективна політика.

"Перша проблема - інформаційна. Відсутність надійного джерела інформації про реальний стан речей призводить до занадто песимістичних очікувань. Згадаємо ситуацію з гречкою, розбіжності в оцінці врожаю урядом та деякими виробниками сягали 30%", - сказав Іванець.

"Друга проблема - занадто повільна реакція. Уряд починає реагувати, коли ціни вже виросли, тоді як мав би робити попереджуванні кроки. У розпорядженні уряду є значні важені впливу на ринок, починаючі від державних резервів та закінчуючи квотами та адміністративним втручанням, але жодних важелів не було використано для стабілізації ситуації", - продовжив аналітик.

"Ще один важіль впливу - курс гривні. У НБУ, завдяки МВФ, зараз достатньо резервів, щоб укріпити гривню хоча б до 7,7 гривень за долар. Це б підвищило купівельну спроможність гривні, та пригальмувало б інфляцію. Але НБУ не тільки не укріплює гривню, але й дозволяє їй незначно послаблюватись, реагуючи занадто повільно та стримано", - закінчив перерахунок проблем макроекономіст ІК.

"Беручи все вище сказане до уваги, ми прогнозуємо інфляцію на рівні 11% за результатами 2010 року. При цьому реальне зростання по окремим видам продовольчих товарів може бути 20-50%. У першому кварталі 2011 року зростання цін також може продовжитись", - підсумував Іванець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!