У Грузії прийняли новий Податковий кодекс

П'ятниця, 17 вересня 2010, 16:04

Парламент Грузії в п'ятницю прийняв у третьому, остаточному читанні новий Податковий кодексу країни.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на міністра фінансів Грузії Каху Баїндурашвілі.

За його словами, Податковий кодекс є "принципово новим документом, який об'єднує податкове і митне законодавство і націлений на максимальне сприяння приватному сектору та інвесторам, розвитку малого, середнього та великого бізнесу".

Документ набере чинності з 1 січня 2011 року, після чого діючий Митний кодекс припинить існування.

Реклама:

За словами грузинського міністра, в новому кодексі враховано міжнародний досвід, а також практично всі зауваження та рекомендації, які були висловлені в ході консультацій уряду з бізнесом.

"У результаті була досягнута домовленість фактично з усіх спірних питань. Створений документ, значно скорочує податковий тягар і захищає інтереси сумлінних платників", - сказав глава грузинського Мінфіну.

Зокрема, зазначив він, з 2011 року платники податків отримають можливість щоквартального декларування податків замість щомісячного, що дозволить бізнесу ефективніше використовувати обігові кошти.

Вводяться інститут податкового омбудсмена, а також низка механізмів, які зводять до мінімуму бізнес-ризики.

Одним із основних нововведень кодексу міністр назвав введення терміну "мікробізнес", під яким маються на увазі підприємці з річним оборотом до 30 тис. ларі (близько 16 тис. доларів).

Представники "мікробізнесу" звільняються від податків і не будуть зобов'язані користуватися контрольно-касовими апаратами.

Частина статей, які увійшли до нового Податкового кодексу Грузії, була введена в дію з 1 серпня 2010 року.

Зокрема, були подвоєні ставки акцизного податку на виробництво та експорт алкогольних напоїв, з 80 ларі до 120 ларі збільшилася ставка акцизу на експорт брухту чорних і кольорових металів, а також був узаконений інститут особистого податкового агента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: