Росія і Україна не домовилися про транзит нафти

П'ятниця, 17 вересня 2010, 15:36

Росія і Україна поки не домовилися про умови транзиту нафти через українську територію.

Про це заявив міністр енергетики Росії Сергій Шматко, повідомляє агентство "Интерфакс".

Він відзначив, що "тариф повинен забезпечувати економічну доцільність транспортування нафти".

"Сьогодні наші компанії мають можливість завдяки вчасно вжитим заходам щодо диверсифікації наших транспортних коридорів йти на більш конкурентні напрямки, в тому числі на Приморськ. Переговори з Україною тривають, але ми поки не домовилися", - сказав він.

Реклама:

Він відзначив, що "найближчим часом український напрямок не буде пріоритетним".

"Компанії просто туди не йдуть", - пояснив міністр.

При цьому, Шматко додав, що сторони домовилися обговорити питання про те, в якій часовий проміжок необхідно провести роботи, щоб можна було завантажити цей напрямок.

Як повідомлялося, навесні 2010 року оператор української нафтотранспортної системи - компанія "Укртранснафта" подала позов до російської "Транснєфті" у Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті Росії з вимогою відшкодувати 7 млн. доларів збитків.

Українська сторона вирішила, що російська компанія не виконала домовленості за обсягами прокачування нафти до України.

"Транснєфть" і "Укртранснафта" в кінці 2009 року підписали угоду, згідно з якою російська компанія в 2010 році надасть технічні можливості для транзиту до Європи (в напрямку Угорщини та Словаччини) не менше 15 млн. тонн нафти на рік, а також 1,5 млн. тонн на квартал у напрямку порту "Південний". При цьому ставка за транзит збільшилася на 30%.

При цьому глава "Транснєфті" Микола Токарєв відзначав, що підвищення Україною ставок за транзит нафти через свою територію призвело до того, що обсяги транзиту впали також на 30%.

Наприкінці червня віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін повідомляв, що російська сторона передала Україні проект міжурядової угоди про транзит нафти, який, зокрема, передбачає зниження ставки на транзит у напрямку порту "Південний".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!