Україна пропонує Росії спільно використовувати Керч-Єнікальський канал

П'ятниця, 17 вересня 2010, 09:56

Україна пропонує Росії просте рішення щодо Керч-Єнікальського каналу, яке дозволить спільно його використовувати.

Про це на прес-конференції в Москві сказав міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко за підсумками переговорів з керівником МЗС РФ Сергієм Лавровим, повідомляє агентство "УНІАН".

"Ми запропонували у договорі, де буде визначений кордон, чітко зафіксувати, що ми спільно експлуатуємо канал на паритетних засадах, а також, що прохід будь-яких іноземних військових, спеціальних суден можливий лише з відома обох сторін", - сказав Грищенко.

За його словами, таким чином виключається можливість заходу в територіальні води України і РФ, в Азовське море іноземних суден військового призначення без згоди двох країн одночасно.

Реклама:

"У нашому розумінні такий договір повинен бути комплексним, то він, по суті, знімає всі занепокоєності, але поки нам не вдалося переконати наших російських партнерів, що такий підхід є найбільш ефективним з погляду обох сторін", - сказав Грищенко і додав, що пошук прийнятного рішення буде продовжений.

Він підкреслив, що рішення, яке пропонує Україна, найбільш просте, зрозуміле і не вимагає "дуже великої креативності".

Грищенко підкреслив, що Україна продовжує наполягати на своєму підході визначення кордону.

Він нагадав, що українська сторона вважає, що між УРСР і РРФСР у Радянському союзі існувала лінія розмежування, позначена на картах, і по ній треба проводити державний кордон.

Він додав, що такий принцип був обраний при визначенні сухопутного кордону.

"Ми виходимо з того, що нам не треба відходити від цього принципу. Він дуже простій, зрозумілий і легко реалізується", - сказав Грищенко.

У свою чергу Лавров додав, що сторони домовилися продовжувати шукати компромісне рішення.

Він зазначив, що кордони позначалися не для визначення адміністративних меж, а для того, щоб зручніше було вести господарську діяльність в цій акваторії.

"Українська сторона вважає інакше. Але, по суті, у нас особливих розбіжностей з Україною немає. Наші позиції з обох сторін полягають у тому, щоб обидві країни вільно користувалися Керч-Єнікальським каналом і щоб обидві країни спільно розробляли свої проекти інфраструктурні і економічні", - сказав він.

За словами Лаврова, Росія запропонувала три варіанти рішення, які спираються на існуючі прецеденти.

Він висловив упевненість, що буде знайдене рішення, яке влаштує обидві сторони.

Відзначимо, що Україна і Росія намагаються розділити Керченську протоку з 1996 року.

Конфліктність питання полягала в тому, що позиція української сторони грунтується на радянських картах, де лінія кордону між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР проходила посередині, між їх берегами.

У цьому випадку штучно виритий у мілководній протоці Керч-Єнікальський канал, по якому судна проходять до декількох російських портів Азова, відійшов би Україні. Російська сторона з цим не згодна і пропонує провести кордон посередині судноплавного фарватеру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!