"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ продовжує розставляти своїх в титановій галузі

П'ятниця, 17 вересня 2010, 09:12

Колишні менеджери компаній Дмитра Фірташа очолили відразу кілька великих підприємств титанової галузі.

Слідом за керівниками "Сумихімпрому" і "Титану України" Мінпромполітики призначило головою Запорізького титаномагнієвого комбінату вихідця з Group DF, якою володіє Фірташ, пише видання "Комерсант-Україна".

Зокрема, 16 вересня міністр промислової політики Дмитро Колесников повідомив, що 15 вересня призначив Володимира Сівака генеральним директором - Запорізького титаномагнієвого комбінату (ЗТМК).

До цього Сівак обіймав посаду заступника голови правління-комерційного директора найбільшого виробника кальцинованої соди в Україні - Кримського содового заводу, підконтрольного Group DF.

Реклама:

Таким чином, підприємець отримав контроль над найбільшими підприємствами української титанової галузі.

У серпні головою правління "Титану України" став Олександр Нечаєв, який до цього очолював підконтрольний структурам Group DF "Кримський титан".

А "Сумихімпром" очолив Ігор Лазакович, який раніше працював куратором гірничо-збагачувальних комбінатів у компанії OstChem Holding (90% володіє Group DF).

Коментуючи призначення Володимира Сівака, Дмитро Колесников заявило, що не бажає "ставити на всіх ярлики і штампи".

"Зараз ми говоримо про розвиток галузі. А Володимир Сівак - людина, яка бачить перспективу не тільки ЗТМК, а всього холдингу, - зазначив міністр .- Майбутнє титанової галузі України - у вертикальній інтеграції".

Нагадаємо, зараз уряд створює в титановій галузі вертикально інтегрований холдинг - від видобутку сировини - Вільногірський гірничо-металургійний і Іршанський гірничо-збагачувальний комбінати, до виробництва готової продукції - ДАК "Титан", ЗАТ "Кримський титан", "Сумихімпром" і ЗТМК.

При уряді Юлії Тимошенко процес створення холдингу затягувався структурами Фірташа.

Державні Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК перебували в оренді у найбільшого виробника двоокису титану в Україні - ЗАТ "Кримський титан".

Хоча держава і володіє 50% +1 акцією ЗАТ через ДАК "Титан", оперативне управління ним здійснюють структури Group DF, яким належать інші акції підприємства.

У результаті, коли у вересні 2009 року закінчився термін оренди Вільногірського і Іршанського комбінатів, структури Group DF домоглися в суді пролонгації договорів оренди.

Експерти ж не виключають, що в майбутньому структури Дмитра Фірташа можуть увійти в акціонерний капітал держпідприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!