Думка експерта: Експорт зерна підтримає стабільність гривні

Четвер, 16 вересня 2010, 17:15

У зв'язку із зростанням світових і внутрішніх цін на зернові, ціни на хліб і хлібопродукти в Україні до кінця року можуть зрости ще на 2-3%.

Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко у коментарі "Економічній правді".

"Ситуація на вітчизняному зерновому ринку залишається напруженою. Підвищення світових і внутрішніх цін на пшеницю в липні вже призвело до підвищення цін на хліб і хлібопродукти у країні в серпні на 2,9%, тоді як середні темпи зростання цін на дані продукти за останні чотири місяці склали всього 0,5%", - зазначив він.

Експерт нагадав, що, за попередніми оцінками, кількість урожаю зернових і зернобобових культур в Україні в 2010 році складе 40,7 млн. тонн, що на 13% менше, ніж у 2009 році, коли цей показник склав 46,8 млн. тонн.

Реклама:

Урожай пшениці в порівнянні з 2009 роком може знизитися на 9,1% до 19 млн. тонн, урожай ячменю - на 17,8% до 9,7 млн. тонн.

Тим не менше, очікується, що обсяг врожаю кукурудзи та соняшнику в 2010 році виросте на 9,5% до 11,5 млн. тонн і на 6,8% до 7 млн. тонн відповідно.

При цьому, з урахуванням середнього споживання зернових і зернобобових культур на протязі сезону у розмірі 25,5 млн. тонн, експортний потенціал України в 2010 році залишається досить сильним - близько 15,2 млн. тонн.

Також Івченко зазначив, що рішення уряду 10 серпня 2010 року не вводити ніяких обмежень на експорт зерна буде сприяти зниженню вартості світової ціни на пшеницю.

"Це досить хороший сигнал для вітчизняної економіки, де на експорт продукції АПК припадає від 15 до 22% усього експорту товарів з країни, в залежності від кількості врожаю. Таким чином, приплив іноземної валюти в країну від експорту продукції АПК продовжиться і підтримає вартість національної валюти", - відзначив експерт.

Він нагадав, що Україна в 2009 році посіла шосте місце в світі за експорту зернових після США, Європи, Канади, Росії та Австралії.

Обсяг експорту зернових і зернобобових в 2009 році склав 20,3 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: