Кіровоград вимагає від Януковича статусу радіоактивного міста

Четвер, 16 вересня 2010, 13:13

Депутати Кіровоградської міської ради прийняли на сесії звернення до президента Віктора Януковича, в якому просять визнати обласний центр місцевістю надзвичайної екологічної ситуації.

Під зверненням підписалися голови усіх депутатських фракцій, лідер позафракційної групи та міський голова Володимир Пузаков.

У зверненні депутати відзначають, що Кіровоград - єдине місто в Україні, де ведеться видобуток уранової сировини для атомної енергетики.

"Процес видобутку уранової руди виконується підземним способом з використанням вибухів, під час яких порушується цілісність масивів гірських порід з утворенням мікро тріщин", - йдеться у зверненні.

Реклама:

Також зазначається, що видобуток призводить до збільшення швидкості міграції підземних вод і небезпечного радіоактивного газу радону, що має властивість накопичуватися в підвалах, цокольних поверхах і в одноповерхових будинках.

Рівень концентрації радону на території міста ніхто систематично не вимірює.

А там, де проводили локальні дослідження, фіксувалися перевищення гранично допустимої норми в 2-4 рази.

Видобуток руди супроводжується формуванням териконів гірських порід з підвищеним вмістом радіоактивних елементів.

Депутати міськради мотивують збільшення в Кіровограді кількості онкологічних та інших захворювань тим, що населення змушене проживати в зоні довготривалої техногенно-екологічної навантаження, що перевищує норми, встановлені Нормами радіаційної безпеки України (НРБУ-97).

"Якщо в 1967 році, до початку видобутку уранової руди, рівень онкозахворюваності в місті становив 201 чол. на 100 тис. населення, то на сьогоднішній день він дорівнює 406,4 чол. З 1972 року до цих пір збільшення захворюваності на рак в Кіровоградській області складає 73%, а показник смертності від цієї хвороби найвищий в державі", - наголошується у зверненні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: