Збори Нацдепозитарію відбулися попри волю Азарова

Четвер, 16 вересня 2010, 11:47

Вчора, 15 вересня, відбулися перші збори акціонерів Національного депозитарію (НДУ) за останні три роки.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело, знайоме з проведенням зборів.

За інформацією співрозмовника видання, член ДКЦПФР Олексій Петрашко, який голосував від імені 86% акцій НДУ, що належать державі, підтримав звільнення голів наглядової ради Віктора Івченка та правління Володимира Ульянова.

Вони займали свої пости з грудня 2005 року, а вже в жовтні 2006 року НДУ отримав у регулятора десятирічну ліцензію на право здійснення депозитарної діяльності.

Реклама:

Місце голови спостережної ради депозитарію вчора зайняв Василь Роговий, який займає аналогічну посаду в конкуруючій установі - Всеукраїнському депозитарії цінних паперів (ВДЦП), де представляє інтереси Нацбанку (володіє більше 22% акцій ВДЦП).

Головою правління Нацдепозитарію обраний Олександр Швець, який був позаштатним радником колишнього голови ДКЦПФР Сергія Петрашка у 2009 році.

У Нацдепозитарії заперечують той факт, що збори акціонерів відбулися.

"Вранці прем'єр-міністр Микола Азаров погодив завдання на голосування, згідно з яким представник держави не повинен реєструватися і оголосити про проведення зборів акціонерів НДУ 17 листопада", - сказав Віктор Івченко.

"Я, як голова зборів, оголосив, що, згідно з дорученням органу, уповноваженого розпоряджатися 86% акцій депозитарію, збори не відбудеться. Після цього я пішов", - додав він.

За його словами, проведення комісією "наради та обговорення питань, не є зборами акціонерів". Він вважає збори незаконними.

Олексій Петрашко відмовився від коментарів, попросивши звернутися до прес-служби, яка на дзвінки не відповідала.

У приймальні голови ДКЦПФР Дмитра Тевельова повідомили про його від'їзд до Кабміну.

"Івченко приніс листа на збори, але так його і не показав. Лист офіційно нікуди не заходив, і комісія діяла згідно з проектом завдання, затвердженого ДКЦПФР 7 вересня", - сказало джерело, уточнивши, що рішення про зміну керівництва НДУ приймалося в адміністрації президента.

Івченко говорить протилежне: "Рішення прем'єр-міністра, наскільки мені відомо, узгоджене з президентом, і не думаю, що ці події будуть мати продовження".

Джерело також сказав, що ухвалені рішення необхідні для створення Центрального депозитарію.

"Спочатку уніфікуються регламенти роботи НДУ і ВДЦП, а далі все пройде швидко. Логічно створювати Центральний депозитарій на базі НДУ, так як державна частка в ньому більше і в усіх законах прописаний НДУ", - сказав співрозмовник.

"Упевнений, що без об'єднання двох або навіть трьох депозитаріїв, і створення прозорої системи прав власності, нам не слід розраховувати на серйозні інвестиції", - сказав Роговий.

Своє призначення він вирішив не коментувати, поки не побачить офіційний протокол зборів акціонерів.

Нацбанк ініціював і третє за важливістю питання зборів - про скасування додемісії акцій НДУ на 73 млн. гривень, щоб забезпечити центробанку більшу частку в капіталі Центрального депозитарію, упевнений пан Івченко.

Юристи сумніваються в нелегітимності зборів, навіть з урахуванням того, що позиція ДКЦПФР не була узгоджена з думкою прем'єр-міністра. "Обличчям, яке управляє акціями НДУ, є ДКЦПФР.

Як повідомлялося, Азаров доручив відкласти збори акціонерів Нацдепозитарію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: