Росія не здасть "Південний потік", навіть при вигідних умовах участі в ГТС

Четвер, 16 вересня 2010, 10:52

Росія не розглядає можливості відмови від реалізації проекту "Південний потік" навіть у разі створення привабливих умов для участі в газотранспортній системі України.

Про це повідомив журналістам міністр енергетики Росії Сергій Шматко, передає "Інтерфакс".

"Таким чином питання взагалі не стоїть. У нас немає будь-якого торгу з Україною", - сказав він.

Шматко підкреслив, що реалізація як "Південного потоку", так і модернізація ГТС спрямовані на диверсифікацію маршрутів поставок газу.

Реклама:

"Я вважаю, що нашим українським колегам потрібно звикнути жити в умовах конкуренції, в постійній ринковому середовищі", - сказав він.

Чиновник також додав, що критика на адресу проекту "Південний потік" про його високу вартість також не зробить негативного впливу на реалізацію проекту.

"Акціонери вже прийняли рішення, я думаю, ніяких проблем не буде", - сказав він.

"Ми знаємо про ті аргументи, які висловлювали критики, які говорять нам, що це дуже дорогий проект, що цей газ не потрібен європейським споживачам. Ми впевнені в тому, що в інтересах Європи" , - сказав він.

Шматко також додав, що зацікавлені країни можуть також приєднуватися до "Південного потоку".

"Якщо у міру реалізації деякі країни будуть висловлювати зацікавленість в рамках цього проекту - нам це теж буде цікаво", - сказав він.

Газопровід "Південний потік", завдання якого обійти традиційних транзитерів, повинен пройти від чорноморського узбережжя Росії до Болгарії, а потім продовжитися до Італії та Австрії.

Потужність нової газопровідної системи планується в обсязі до 63 млрд. кубометрів на рік.

Росія вже підписала угоди з усіма країнами-транзитерами щодо реалізації проекту: Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!