"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ хоче спалити спірний газ в Угорщині

Четвер, 16 вересня 2010, 10:19

Дмитро Фірташ вирішив не продавати весь газ RosUkrEnergo в Україні.

Його компанія Emfesz має намір до кінця наступного року побудувати в Угорщині першу чергу електростанції, газ для якої буде поставлятися з українського сховища, пише видання "Комерсант-Україна".

Як розповіло джерело в оточенні Фірташа, підприємець розраховує до кінця 2011 року побудувати перший блок газової електростанції в угорському місті Нійртасс потужністю 800 МВт і вартістю 1,1 млрд. доларів.

Загальна потужність електростанції складе 1400 МВт, а вартість будівництва - 2,09 млрд. доларів.

Реклама:

"Газ ми плануємо постачати з України, з підземного газосховища в Богородчанах, де зберігається паливо RosUkrEnergo", - повідомив співрозмовник.

Він пояснив, що будівництво буде вести компанія Emfesz, оперативний контроль над якою угорська влади повинна повернути Фірташу вже до кінця вересня.

Emfesz ще в 2006-2008 роках займав близько 30% ринку газу Угорщини.

Плани Emfesz невигідні Мінпаливенерго, який запропонував RUE продати 12,1 млрд. кубометрів газу, які компанія повинна отримати за рішенням Стокгольмського арбітражу, на внутрішньому ринку.

У міністерстві розраховували, що RUE погодиться на пропозицію, оскільки не має можливості експортувати газ у Польщу й Угорщину.

Якщо це відбудеться, то, за оцінками експертів, RUE отримає від операції лише 830 млн. доларів - майже втричі менше, ніж у випадку експорту.

Вчора голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін повідомив, що домовленості з RUE поки немає, і спілкування з компанією відбувається через суд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!