"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"РосУкрЕнерго" ще повернеться на газовий ринок?

Середа, 15 вересня 2010, 20:22

Схема збагачення власників "РосУкрЕнерго" була узгоджена заздалегідь, ще 2009 року, до зміни влади в Україні, вважають експерти.

Відтак, на їхню думку, можливим є повернення цієї компанії у систему українсько-російських газових відносин, передає Радіо "Свобода".

Факт витоку інформації щодо варіантів повернення коштів цій компанії є частиною реалізації раніше розробленого плану, вважає незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

"Якщо якесь добре поінформоване джерело, раптом, дає інформацію і про це починають говорити усі інформаційні агенції і не лише українські, а й закордонні - це комусь потрібно. Гадаю, що їм потрібно, щоб почали обговорюватися варіанти повернення коштів "РосУкрЕнерго", і щоб у тіні залишився головний варіант: чи має, взагалі, відбутися повернення?", - каже він.

Реклама:

Нарбут нагадав, що "РосУкрЕнерго" вже отримала 1,7 млрд. доларів за надані обсяги газу. Втім, як у судовому процесі, так і у оприлюднених варіантах розрахунку цей факт до уваги не береться.

На думку президента Київського міжнародного енергетичного клубу Олександра Тодійчука, навіть поведінка президента Віктора Януковича може свідчити про те, що представники чинної влади мають певну історію відносин та взаємних інтересів із власниками "РосУкрЕнерго", мінімум, з часів останньої президентської кампанії.

"Президент відрапортував у Брюсселі, що вже, практично, питання вирішене і всі напружено думають про те, яким чином якомога швидше повернути ці кошти. Думаю, що сценарій був передбачений ще при підготовці виборчої кампанії. Думаю, що один зі спонсорів вже мав певні обіцянки вирішити справу саме таким чином", - зауважує експерт.

Відтак, не виключено, що "РосУкрЕнерго" знову повернеться на газовий ринок, можливо, навіть, з додатковими преференціями від влади, прогнозує Нарбут.

"Саме на це розраховують бенефиціарії "РосУкрЕнерго", коли кажуть: "Давайте постачати газ європейським споживачам", переконуючи "Газпром", що тарифи на транзит для них одні, а для "РосУкрЕнерго" інші. Відтак, не виключено, що "РосУкрЕнерго" отримає продовження свого життя на газовому ринку. "РосУкрЕнерго" залишається зашморгом на шиї національних інтересів", - наголосив експерт.

Єдиний зиск від продовження співпраці влади з "РосУкрЕнерго", та реалізації варіантів повернення їй коштів, на який можуть розраховувати українці - це тимчасове стримування цін на газ, вважає Тодійчук.

"З певним символічним дисконтом можуть продати цей газ, тим самим, згладжуючи реакцію в Україні на всі ці події", - каже він.

Водночас, експерти вважають, що найбільш вигідним для України було б визнання банкрутства "Нафтогазу" та ліквідація цієї компанії, яка і є формальним боржником "РосУкрЕнерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!