Росіяни вимагають від України 15 мільйонів доларів за збитий літак

Середа, 15 вересня 2010, 16:44

Російська авіакомпанія "Сибір" вимагає від України грошову компенсацію за літак, збитий над Чорним морем в 2001 році.

Ту-154М, який 4 жовтня 2001 року виконував рейс Тель-Авів - Новосибірськ, був збитий під час навчань українських військ протиповітряної оборони в Криму, нагадує газета "Дело".

Зенітна ракета класу "земля-повітря", випущена з зенітного комплексу С-200В, яка захопила помилкову ціль, вразила і збила лайнер на висоті 11 тис. метрів.

У результаті загинуло 66 пасажирів (переважно громадяни Ізраїлю) і 12 членів екіпажу.

Реклама:

У позов російської авіакомпанії "Сибір" до Міноборони на загальну суму 15,32 млн. доларів входить вартість знищеного літака Ту-154М - 6,37 млн. доларів, 197,4 тис. доларів витрат, пов'язаних з розслідуванням катастрофи, 17,4 тис. доларів - видатків на страховку, 4,83 млн. доларів - упущеної вигоди у зв'язку з втратою літака.

Ще в 3,9 млн. доларів російська компанія оцінила моральну шкоду.

Крім російської авіакомпанії, виплати компенсацій від України добиваються родичі загиблих.

У 2004-2005 роках український уряд виплатив їм в якості моральної компенсації по 200 тис. доларів з розрахунку за кожного загиблого.

Однак деякі родичі загиблих через українські суди вимагають збільшити суму претензій.

За даними "Дела", сума деяких позовів перевищує 12 млн. гривень. На сьогодні до судів надійшли скарги від 17 родичів загиблих в жовтні 2001 року.

Факт ураження літака бойовою ракетою із зенітного ракетного комплексу С-200В ППО України був остаточно встановлений комісією з розслідування авіаційних подій на повітряному транспорті Міждержавного Авіаційного комітету в 2004 році.

Однак у судових матеріалах вказано, що раніше Міноборони України відмовлялося визнавати свою провину, посилаючись на відсутність у позовних документах необхідних доказів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!