"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європейці не задоволені єдиною валютою

Середа, 15 вересня 2010, 16:01

Близько 55% європейців висловили негативне ставлення до єдиної валюти за підсумками фінансової кризи.

Такими є результати опитування, проведеного Німецьким фондом Маршалла (США) та італійською дослідницькою організацією Compagnia di San Paolo, повідомляє агентство "Интерфакс".

Крім євро, дослідників цікавила оцінка населенням загальних результатів кризи в Європі та США.

Найчастіше негативні висловлювання про євро в країнах єврозони звучали у Франції (60%), Німеччині й Іспанії (по 53%) та Португалії (52%), говориться в доповіді за підсумками опитування, під назвою "Трансатлантичні тенденції-2010".

Реклама:

Тільки Нідерланди і Словаччина в цілому висловилися на підтримку євро (52% і 64% опитаних відповідно).

За межами єврозони ситуація також була не дуже райдужною: 83% британців, 53% поляків і 42% болгар впевнені, що євро швидше зашкодить, ніж допоможе економікам їхніх країн.

Тим не менше, респонденти не хочуть відмовлятися від ідеї єдиної валюти, навпаки, багато хто стверджує, що Європі необхідно підвищувати згуртованість - на думку 57% опитаних, криза повинна сприяти більшій консолідації в усіх сферах діяльності.

"Якщо якісь із символів та інститутів єдиної Європи і постраждали під час кризи, то найяскравішим прикладом є євро. Але не слід надавати цьому надмірне значення, це не обов'язково означає, що Європа хоче відмовитися від євро", - відзначив старший науковий співробітник Німецького фонду Маршалла Брюс Стоукс.

У цілому 63% опитаних європейців вважають, що членство в ЄС або потенційне входження до блоку у майбутньому позитивні для економіки їхніх країн.

Найкраще до європейського єдності ставляться в Нідерландах (75% позитивних оцінок), Польщі (75%), Німеччини та Португалії (по 69%), Словаччині (68%), Іспанії (67%).

Тільки жителі Великобританії та Болгарії стримано оцінили наслідки вступу до ЄС для економіки своїх держав.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: