Росія звинувачує кримських чиновників в "дерибані" земель Чорноморського флоту

Середа, 15 вересня 2010, 12:38

Росія стверджує, що українські чиновники незаконно передали у приватне користування частину земель, орендованих Росією в Криму для розміщення Чорноморського флоту.

За ці землі Москва щорічно платить Україні близько 10 млрд. доларів, повідомляє "Дело"  з посиланням на УНІАН.

Скандальна тема може бути піднята на цьому тижні на переговорах у Москві прем'єр-міністрів Миколи Азарова з Володимиром Путіним і на зустрічі президентів Віктора Януковича і Дмитра Медведєва.

Тим часом основними темами зустрічей лідерів двох країн оголошені обговорення цін на газ і проблеми визначення кордонів у Керченській протоці.

Реклама:

Напередодні тему про незаконну передачу землі міськадміністрацією Севастополя підняли севастопольські ЗМІ.

У розпорядженні агентства "Росбалт" опинилися документи, які підтверджують, що мерія під керівництвом нещодавно відправленого у відставку Сергія Куніцина ще до укладення двосторонньої угоди в 2010 році передала приватникам 400 га орендованих земель РФ в Севастополі, тобто 10% від загальної площі.

Ймовірно, в мерії сподівалися, що російський флот буде виведений з території України до 2017 року, на чому раніше наполягав колишній глава української держави Віктор Ющенко.

За даними видання, ринкова вартість незаконно відчужених земель - до півмільярда доларів.

Як повідомив експерт комісії з перевірки законності земельних розпоряджень колишнього керівництва СМДА Ігор Сизов, акти про передачу земель підписували в поспіху.

З осені 2009 року до квітня, коли було ратифіковано угоду про продовження терміну оренди, міськадміністрація видала 38 приписів щодо земель Чорноморського флоту.

З них 13 стосуються землевідведень у власність громадянам та юридичним особам.

Причому 7 актів були видані в день зміни керівництва Севастопольської міської держадміністрації - 6 квітня 2010 року.

Місцеві експерти підозрюють, що передача земель здійснювалася з санкції колишнього командування Чорноморського флоту, відправленого у відставку.

Крім того, в аферу були присвячені дипкорпусу обох країн.

У МЗС Росії і України готувалися угоди про корекцію меж ділянок земель, орендованих Чорноморським флотом.

Планувалося замість цінних ділянок передати флоту інші землі, а доходи від продажу землі поділити.

Проте, за деякими даними, українська сторона не виконала умов домовленості.

Скандал розгорівся в серпні, коли президент Янукович направив до Севастополя комісію Генпрокуратури, яка і виявила порушення закону.

За підсумками перевірки вже заарештований і знаходиться в СІЗО голова наглядової ради "КримНДІпроект" Олександр Гресс, діловий партнер колишнього мера Куніцина.

Його звинувачують у крадіжці з бюджету близько 8 млн. доларів.

Сам колишній градоначальник, а нині постійний представник президента в Криму Куніцин в даний час знаходиться на лікуванні у Швейцарії.

Адміністрація Севастополя також підозрює в незаконній роздачі під котеджі і дачі 250 га земель лісового фонду в південнобережної зоні Севастополя.

Встановлено, що всього адміністрація Куніцина з листопада 2009 року по квітень 2010 року видала 60 приписів про дачу згоди юридичним особам на розробку проектів землеустрою та 25 - про передачу земель лісового фонду у власність дачних і житлово-будівельних кооперативів.

Москва вже готує судовий позов про повернення незаконно переданих земель, орендованих Чорноморським флотом.

З великою часткою ймовірності можна сказати, що тема може бути піднята як на переговорах Путіна і Азарова в Москві в четвер, так і на зустрічі Медведєва з Януковичем у п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: