"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна пропонує сусідам створити ринок парникових квот

Середа, 15 вересня 2010, 09:25

Голова Національного агентства екологічних інвестицій (НАЕІ) Сергій Орленко заявив про наміри України створити єдиний вуглецевий ринок з Білорусю, Казахстаном і Росією.

Він повідомив, що уповноважені органи цих країн на попередніх переговорах підтвердили свою зацікавленість у використанні єдиного ринкового механізму, пише видання "Комерсант-Україна".

Створити вуглецевий ринок доручив у червні президент Віктор Янукович.

"Ми розробляємо необхідну законодавчу базу. Проекти відповідних законів уже передані на вивчення урядам Білорусії і Казахстану", - зазначив пан Орленко.

Реклама:

У прес-службі Нацагентства виданню пояснили, що мова йде насамперед про створення внутрішнього вуглецевого ринку.

Новий механізм дозволить українським компаніям купувати одиниці встановленої кількості (1 ОУК відповідає 1 т СО2) і переоформляти їх в одиниці скорочення викидів (ОСВ).

"Така схема дозволить підприємствам додатково купувати вуглецеві одиниці і в рамках Кіотського протоколу залучати інвесторів для реалізації проектів зі скорочення викидів, - відзначили в прес-службі .- Казахстан і Білорусь мають намір взяти за основу механізм роботи внутрішнього ринку України".

У НАЕІ не змогли уточнили терміни запуску нової схеми, але розповіли, що "Україна першою у світі здійснила переоформлення ОУК в ОСВ".

Базовий рівень вуглецевої квоти, затверджений для України станом на 1990 рік, становить 920 млн. ОУК.

У 2009 році рівень викидів склав 450 млн. ОВК, уряд продав 30 млн. ОУК Японії і 3 млн. ОУК Іспанії за ціною близько 10 євро за одиницю.

Експерти відзначають, що переговори з іншими країнами про створення єдиного ринку торгівлі квотами на викиди парникових газів НАЕІ почалися ще у 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!