Сьогодні День народження світової фінансової кризи

Середа, 15 вересня 2010, 09:08

Рівно два роки тому - 15 вересня 2008 року - оголосив про банкрутство один з найбільших інвестбанків світу - Lehman Brothers.

Ця дата займе місце в підручниках історії не тільки як найбільше банкрутство в світі, але і як точка відліку глобальної фінансової кризи, пише газета "Дело".

Колапс фінансових ринків, загроза банкрутства ще десятка найбільших фінустанов світу, рекордний обвал фондових ринків - ось короткий опис того, що відбувається в наступні кілька тижнів після краху Lehman'ов.

У той час в Україні навіть не уявляли всього масштабу обвалу світової економіки.

Реклама:

Але саме наша країна вважається однією з найбільш постраждалих.

Мало не рекордне серед всіх країн світу падіння ВВП за 2009 рік - на 15,1%, зниження промвиробництва на 22%, знецінення національної валюти на 65%, крах десятків банків і тисячі корпоративних банкрутств.

Ось далеко не повний перелік втрат вітчизняної економіки.

До цих пір світова економіка далека від остаточного одужання. Багато фінансових гуру вважають: другої хвилі фінансової кризи не уникнути.

На думку інших експертів, рецесії не буде. Поки експерти ламають списи об питання, бути чи не бути другій хвилі кризи, прем'єр Микола Азаров поспішив запевнити: Україні світова криза не страшна.

Однак насправді наша економіка як і раніше вразлива не тільки до зовнішніх катаклізмів. Є у неї і середньострокові внутрішні ризики. Основні з них криються в державних фінансах.

Більшість експертів упевнені, що економіка України, як і раніше, дуже сильно залежить від того, що відбувається на світових ринках.

Зовнішній борг приватного сектора скоротився за останні два роки не так сильно, щоб можна було говорити про незалежність українського бізнесу від ситуації на зовнішніх фінансових ринках.

Українські банки за останні два роки скоротили зовнішню заборгованість на 30% - до 29 млрд. доларів, а корпорації навіть навпаки, збільшили свої зовнішні боргові зобов'язання на 1,8% - до 44,7 млрд. доларів.

До того ж без доступу до зовнішніх ресурсів український бізнес буде розвиватися набагато повільніше.

Необхідно відзначити, що в порівнянні з осінню 2008 року готовність української економіки до світових фінансових катаклізмів дійсно набагато вище.

Крім небезпеки, яку несе турбулентність зовнішніх ринків, є у вітчизняної економіки та середньострокові внутрішні ризики. Основні з них криються в державних фінансах.

Всі економісти як панацею від скочування України в боргову яму називають одни засіб - структурні реформи економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!