"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янковський залишився співвласником "Стірола"

Вівторок, 14 вересня 2010, 10:17

Концерн "Стірол" увійшов до Ostchem Group, що належить Group DF підприємця Дмитра Фірташа.

За інформацією джерел, близьких до операції, основний власник "Стіролу" - народний депутат ПР Микола Янковський продав контрольний пакет акцій заводу, але зберіг частку в компанії, пише видання "Комерсант-Україна".

У Group DF і концерні "Стірол" від коментарів відмовилися. Янковський, який до цих пір заперечував факт переговорів про продаж компанії, також не надав коментарів.

Варто відзначити, що Янковський почав шукати інвестора для "Стіролу" практично відразу після початку зростання цін на імпортний природний газ для України - ще в 2006 році.

Реклама:

На сьогоднішній день ціна природного газу на засувці хімпідприємств - 374 доларів за тисячу кубометрів.

Для порівняння: російським хімпідприємствам газ обходиться не більш ніж в 140 доларів за тисячу кубометрів, європейським - трохи більше 200 доларів, заводам у США - в 140-160 доларів.

"Природний газ займає до 95% собівартості виробництва аміаку і є найбільшою статтею витрат при виробництві азотних добрив", - відзначає аналітик Concorde Capital Руслан Патлавський.

Зростання цін на газ позначився на фінансових показниках "Стірола".

Якщо в 2008 році компанія отримала чистий прибуток у розмірі 519 млн. гривень, то 2009 рік компанія закінчила зі збитком у 324 млн. гривень.

Найближчим часом основний власник Group DF - Дмитро Фірташ - може отримати можливість постачання дешевого природного газу на українські активи Ostchem Group.

Компанія RosUkrEnergo, в якій Фірташу належить 50%, відсудила в України 12 млрд. кубометрів газу.

"Враховуючи, що в кращі роки 'Стірол' споживав близько 2,2 млрд. кубометрів газу на рік, а 'Рівнеазот' - близько 1 млрд. кубометрів, цього об'єму вистачить для постачання підприємств протягом декількох років", - говорить керівник департаменту з питань агропромислового комплексу і хімічної промисловості ДП "Держзовнішінформ" Дмитро Гордійчук.

Патлавського не виключає, що в майбутньому власники Group DF зможуть також домовитися з російським "Газпромом" про постачання газу на підприємства групи в Україні.

Консолідація активів в хімічній галузі - світова тенденція.

Так, російські компанії "Уралкалій" і "Сильвініт" розглядають можливість злиття для підвищення конкурентоспроможності на ринку калійних добрив.

Обговорюється можливість поглинання корпорацією BHP Billiton канадського виробника калійних добрив PotashCorp.

На думку топ-менеджера одного з найбільших українських виробників азотних міндобрив, в хімічній промисловості України також відбудуться зміни.

За даними співрозмовника, зараз з власниками ще одного виробника азотних міндобрив - черкаського "Азоту" - представники в тому числі Group DF і російських компаній ведуть переговори про купівлю активу.

Але в компанії DCH, яка контролює "Азот", спростували можливість продажу активу. У Group DF це не коментують.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!