Мінфін продаватиме борги підприємств

Вівторок, 14 вересня 2010, 09:24

До кінця 2010 року Мінфін виставить на продаж більш ніж трирічну заборгованість підприємств перед державою за кредитами, залученими державою або під держгарантії на загальну суму - 1,78 млрд. доларів.

Також відомство планує продати борги за бюджетними позиками та фінансовою допомогою на поворотній основі, сума яких становить 243,02 млн. гривень, пише видання "Комерсант-Україна".

Продаж прав вимог на відкритих аукціонах буде проведена вперше з 2006 року, за умови що Мінфін найближчим часом затвердить документ, який регламентує продаж таких боргів.

У підготовленому Мінфіном проекті постанови Кабміну вказується, що кожне підприємство-боржник зможе оформити свою заборгованість векселями, які будуть виставлятися на торги.

Реклама:

Цей документ урядовий комітет з питань економічної політики розглянув 2 вересня, після чого він був відправлений на узгодження в АМКУ і Держкомпідприємництва.

У прес-службі Мінфіну не змогли повідомило дату першого аукціону і кількість підприємств, борги яких планується продати, але розповіли, що з боргів буде списана пеня, а максимально можливий дисконт складе 50% від номінальної вартості прав вимог.

У 2006 році також вводився 50% поріг, але з дисконтом в 45%.

Тоді протягом кількох місяців були продані борги на 46,73 млн. гривень - 25,5% від загальної суми погашення заборгованості.

Покупцями виступили ФК "Сократ" і ПУМБ. Отримати коментар у ПУМБ не вдалося.

А провідний аналітик ІГ "Сократ" Станіслав Картавих заявив, що привабливість таких активів полягає в значному дисконті по відношенню до номінальної вартості боргу, що при погашенні дає більш високу прибутковість у порівнянні з класичними активами.

Експерти вважають, що Мінфіну недоцільно до кінця 2010 року продавати заборгованість.

За словами аналітика ІК Dragon Capital Ольги Сливінської, вся ліквідність ринку спрямована на покупку ПДВ-облігацій та ОВДП, а наприкінці 2010-початку 2011 року на ринку очікуються муніципальні облігації.

"Враховуючи, що є ПДВ-облігації й ОВДП, які є ліквідним інструментом, банки не будуть зацікавлені в покупці простроченої заборгованості, що погіршує якість їх активів", - погоджується аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач.

Основними покупцями можуть стати колекторські компанії.

Директор КК "Укрборг" Максим Бурячок вважає, що викуповувати борги колектори зможуть лише при спільному з інвестфондами фінансуванні проекту, так як не всі колекторські компанії мають у своєму розпорядженні необхідні засоби.

Також колектори зможуть виступати в ролі агентів зі збору боргів, як це відбувається з кредитною заборгованістю фізосіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!