Медведєву показали російський мобільник та пообіцяли створити ОС

Понеділок, 13 вересня 2010, 14:52

Розробка російської операційної системи розпочнеться у Самарі, Великому Новгороді і Тулі, повідомив голова Ростехнологій Сергій Чемезов на зустрічі з президентом РФ Дмитром Медвєдєвим.

За його словами, розробки будуть вестися на основі ядра операційної системи із відкритим кодом Linux. Медвєдєв нагадав, що темою вільного програмного забезпечення він почав займатися ще працюючи в уряді, передає CyberSecurity.

"Тоді ми підготували деякі програми і передали їх у школи та університети. Ця справа пішла, тим більше, що наші освітні структури витрачають великі гроші, сотні мільйонів доларів у річному підрахуванні, на придбання програмних продуктів у основних грандів виробництва", - сказав  президент.

"Це не завжди правильно, тим більше, що так зване вільне програмне забезпечення за своєю якістю не гірше, а, найчастіше, інтерфейсом навіть зручніше для спілкування і для того, щоб працювати", - додав він.

Реклама:

Чемезов розповів, що вже створено IT-холдинг "Сириус", до якого увійшло нове підприємство, що займається створенням вільного програмного забезпечення.

"На базі цього підприємства ми створюємо нашу сучасну національну програмну платформу. Це лінуксовська платформа, але з нашою специфікою", - пояснив Чемезов.

За його словами, кілька днів тому він обговорив це питання з міністром зв'язку Ігорем Щоголєвим, досягнуто домовленості, що у якості прикладу буде створено таке ПЗ у трьох областях - в Самарі, у Великому Новгороді і в Тулі. "Хоча, вже у Казані є таке ПЗ", - додав він.

Також він повідомив, що держкорпорація Ростехнології має намір у 2011 році випустити новий мобільний телефон російського виробництва.

"Найближчим часом, я думаю, що в 2011 році, ми випустимо новий телефон", - сказав Чемезов і продемонстрував главі держави модель нового мобільного телефону.

"От такий, у нього буде два екрани. А це поки прототип", - пояснив глава держкорпорації.

"Це наш продукт, але поки, на жаль, випускати ми його будемо на Тайвані, але найближчим часом, потім, повністю перенесемо виробництво в Росію", - сказав Чемезов.

"Це продукт під Yota та мережу 4G", - додав він. "Ми попередній телефон випустили, але зараз ось цей, більш сучасний".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!