Рахункова палата бачить загрозу наповнення держбюджету-2010 через відшкодування ПДВ

Понеділок, 13 вересня 2010, 13:24

Низький рівень надходження доходів і проблеми з відшкодуванням податку на додану вартість (ПДВ) ставлять виконання державного бюджету в 2010 році під загрозу зриву.

Про це повідомила прес-служба Рахункової палати України, пише агентство "Інтерфакс-Україна".

"В умовах уповільнення темпів економічного зростання, низького рівня надходження доходів, нарощування залишків невідшкодованих сум ПДВ, значних обсягів переплат податків, збір коштів на виконання держбюджету в затверджених обсягах за підсумками 2010 року є проблематичним", - вказується в повідомленні.

Очікувати уповільнення темпів економічного зростання за підсумками 2010 року дозволяють існуючі ризики в промисловому й аграрному секторах, а також скорочення банківського кредитування, відзначає Рахункова палата.

Реклама:

"Надалі рівень інфляції буде рости внаслідок зростання цін на промислову та сільськогосподарську продукцію, природний газ для населення, а також тарифів на житлово-комунальні послуги", - підкреслюється в повідомленні.

Рахункова палата також повідомляє: рівень безробіття за методологією Міжнародної організації праці в першому півріччі становив 9% і істотно перевищив урядовий прогноз в 8,1%.

При цьому заборгованість з виплати зарплати на початок липня зросла на 21,6% - до 1,8 млрд. гривень.

Крім того, за даними прес-служби РП, обсяг невідшкодованих сум ПДВ за січень-червень зріс більш ніж на третину і досяг загрозливого розміру - 31,7 млрд. гривень.

Переплати податків і зборів за цей період склали 14,6 млрд. гривень.

"Навіть з урахуванням зазначених суб'єктивних факторів рівень виконання річного плану доходів держбюджету в січні-червні 2010 року становив лише 41,9%. Доходи загального фонду не виконані на 7,5 млрд. гривень, або на 7,7%", - наголошується в прес -релізі.

Крім того, за даними Рахункової палати, невиконання дохідної частини зумовило витрати держбюджету за цей період в обсязі лише 43% річного плану: основна їх частина спрямована на поточні витрати (97,6%).

При цьому витрати загального фонду за січень-червень не виконані на 5,3 млрд. гривень (на 4,4% плану на цей період).

Прес-служба Рахункової палати також повідомляє, що державний бюджет країни в першому півріччі в цілому виконано з дефіцитом 26,5 млрд. гривень на тлі зростання державного боргу.

Як повідомлялося, в липні 2010 року набув чинності закон про секвестр: дефіцит держбюджету-2010 скорочений на 6,3% - до 54,095 млрд. гривень: доходи зменшені на 5% - до 252,718 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!