Ломбарди зобов'яжуть вести сувору звітність

Понеділок, 13 вересня 2010, 10:10

Ломбарди можуть стати першими фінансовими небанківськими установами, яких зобов'яжуть використовувати бланки суворої звітності.

У п'ятницю Держфінпослуг оприлюднила текст проекту розпорядження, згідно з яким ломбарди повинні будуть здійснювати реєстрацію та вести облік договорів про надання фінансових кредитів та договорів застави тільки на бланках суворої звітності, пише видання "Комерсант-Україна".

Зразок бланку розробить регулятор, у ньому будуть вказані облікова серія та номер.

Затверджене розпорядженням Держфінпослуг "Положення про надання фінансових послуг ломбардами" дозволяє їм проводити облік операцій в електронному вигляді.

Реклама:

"Відсутність більш конкретних технічних вимог до програмного забезпечення робить неможливим ефективний нагляд над проведеними операціями і укладених договорів з надання фінпослуг і створює умови, за яких окремі договори можуть бути не враховані", - говориться в повідомленні комісії.

Альтернативну пропозицію - затвердити жорсткі вимоги до облікової та реєструючої системи ломбардів - було відхилено через високу витратность для компаній.

Ні кредитні спілки, ні фінансові компанії не укладають договори на бланках суворої звітності, тому реальна мета документа - підвищити заробітки компанії, яка буде друкувати бланки, впевнені експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: