Попереднє керівництво Держкомрезерву втратило держзапасів на 7 мільярдів

Понеділок, 13 вересня 2010, 09:40

Минулої п'ятниці у Верховній раді був запланований звіт тимчасової слідчої комісії, яка з'ясовувала, як використовувалися бюджетні кошти колишніми керівниками Держкомрезерву.

Однак звіту комісії завадили дії опозиції - з ранку і до обіду трибуна парламенту була заблокована фракцією "БЮТ-Батьківщина", пише газета "Дело".

У розпорядження видання опинився текст звіту комісії, який так і не був оприлюднений. Головний меседж документа стосується суттєвої нестачі, виявленої новим керівництвом Держкомрезерву і ревізією КРУ.

За перші місяці роботи КРУ перевірило всі 1650 підприємств, на балансі яких зберігався матеріальний резерв країни.

Реклама:

У результаті ревізії було виявлено безповоротну втрату держзапасів на суму 2,4 млрд. гривень.

У перерахунку на нинішні ціни ця сума, за даними нового керівництва Держрезерву, становить 7 млрд. гривень.

За підрахунками КРУ, державі також було завдано збитків у розмірі 4,2 млрд. гривень через неефективне управління фінансовими та матеріальними ресурсами.

Фактично, це означає, що попередники голови Держкомрезерву Юрія Благодир продавали товар у декілька разів дешевше, а купували - дорожче.

Крім того, в документі йдеться про нинішній стан підприємств, що знаходяться на балансі Держкомрезерву.

За перше півріччя 2010 року чистий збиток підприємств склав 18,1 млн. гривень.

Дебіторська заборгованість підприємств складає 3 млрд. гривень. Така ситуація спостерігається в тому числі і через незавантаженість підприємств.

Наприклад, сховища зерна станом на 1 серпня 2010 року були наповнені всього на 21%, нафтобази - на 11%, холодильники - на 57%, склади - на 53%.

"Чому у нас порожні нафтобази? Наприклад, "Укртатнафта" взяла у нас нафту на суму 620 млн. гривень, а продукти переробки не повернула", - відзначає Благодир.

Щоб вплинути на ситуацію і повернути втрачене в засіки батьківщини, Благодир звернувся за допомогою до правоохоронних органів.

Проте там реагувати не поспішають. "З березня по серпень цього року ми направили 471 звернення з приводу розкрадання матеріальних цінностей Держрезерву. Тільки за вересень направлено 136 таких звернень. Порушено 35 кримінальних справ, однак обвинувачень не винесено ні по одному", - скаржиться Благодир.

У зв'язку з цим Благодир ініціює засідання за участю прем'єр-міністра Миколи Азарова і керівництва всіх правоохоронних органів для того, щоб виробити тактику подальшої роботи відомства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!